неділя, 13 жовтня 2013 р.

Давня історія села Грабова.

9 км  на північ від мого міста Буська знаходиться село Грабова. Воно мене цікавило здавна, бо за розповіддями тут нібито був знайдений скарб римських монет. Але так, як науці з цього скарбу нічого не дісталось, то говорити з якого він часу і чи був взагалі  важко. Наявність давньоримських монет підтверджувало мою теорію, що відгалуження відомого в античні часи Бурштинового торгового шляху проходили і нашими землями.
Ще у лісі біля Грабової відомий курганий могильник із 14 курганів "невизначеного часу", як у 1918 році писав польський археолог Б.Януш. У 1977 році львівські історики-археологи проводили розвідку вздовж Західного Бугу і  "на північно-західній околиці" села Грабова знайшли кераміку  раннього заліза - Пелещишин Н. и Михальщишин И. А.О. "Наука" М. 1987 р.
З допомогою місцевих людей у лісі мені вдалося знайти один великий курган з двома вершинами, десь висотою 2-3 метри, решту курганів, або були невеликі і їх у лісі тепер не знайти, або були розкопані за-Польщі до 1939 року ??
І тільки сьогодні студіюючи топографічні карти вияснилося, що село Грабова знаходиться на Головному Європейському вододілі, тобто з-сходу від села бере початок річечка Радоставка, яка впадає у Стир-Прип*ять-Дніпро-Чорне море. На  півдні села починається потічок, який впадає у Західний Буг- Балтійське море!
Раніше думалося, що кургани біля Грабової "контролювали" сухопутну дорогу, яка йшла паралельно Зах. Бугу, але такої дороги і зараз немає! Отож найбільш вірогідна версія: Грабівські кургани належать до висоцької археологічної культури 11-6 ст. до н.е. Кургани з*являються в кінці існування цієї культури. Коли творилася Скіфська держава (7 ст. до н.е.) вона  об*єднала усі проскіфські племена: землеробські, скотарські, лісові (Мале Полісся) в одне ціле. Основними шляхами сполучення у великих лісах, як відомо є річки. Для сполучення між різними басейнами річок - слугували "волоки" - волокли човни з річки до річки. Щоб волоки були "справні" - потрібно було їх чистити від заростання, замулення, будувати невеликі греблі, контролювати місцевість, збирати мита, податки (нічого нового :)) і тому тут будувались укріплення - зокрема турі*ї - вежі, башти.
В  пізньоантичні часи, як бачимо римляни знову використовували "Грабівський волок", для торгівлі, для сполучення. Звичайно, що мою версію можуть підтвердити лише майбутні широкомасштабні археологічні розвідки та дослідження села Грабова і його околиць...
Щодо села Тур*я Буського району то за розповіддями людей тут недавно була знайдена золота римська монета! А я ще  "знайшов" село Тур*є в Старосамбірському районі Львівської області - це вже Карпати, біля цього села є перевал - Присліп. Все правильно!
Колись в давні часи я спеціально їздив на південь України і зокрема і в  Крим, щоби побачити скіфські кургани, а тут, як кажуть є свої "під носом"!!!

1 коментар: