неділя, 1 квітня 2018 р.

Мартинівський скарб - 1.

1.  Провокація проти вишивки, українців та України.
Моя мама майже все своє життя вишивала. Щоби прожити на малу зарплату вчителя початкових класів , був період, що вона вишивала серветки і доріжки і здавала їх в комісійний магазин у Львові щоби заробити трохи грошей. Вишивала  ще подушки, рушники, краватки (галстуки) , картини. Збереглася картина із вишитою чашею, книгою і різними квітами, рік вишиття 1958 . Довгий час у нас зберігався мамин  костюм із вишивкою  (низзю - здається), який складався з плаття і безрукавки типу - болеро. Пошила цей костюм місцева майстриня - Нємчикова. В кінці свого життя мама вишивала косметички, які дарувала своїм знайомим. Тому для мене вишивка  це не якась  малознайома річ.
А зараз вишита сорочка в Україні стала ще одним впізнаним символом у всьому світі українців !Але не все так безхмарно.
У Львові вже кілька років проводиться "Марш Величі духу",  присвячений створенню дивізії "Галичина" у складі тодішньої нациської Німеччини. Дивізя існувала з 1943 по травень 1945 років. Дивізія  літом 1943 року вперше попала на німецько-радянський фронт і в Бродівському котлі була розгромлена, із 11 тисяч чоловік дивізії  загинуло 8 тисяч (дані вікіпедії). В кінці війни дивізія нараховувала 12 тисяч.
За даними вікіпедії - Українська Повстанська Армія реально існувала від 1942 до 1953 рр.За цей час у неї прослужило до 400 тисяч чоловік.Найбільша кількість була у 1944 році від 25 до 200 тисяч. Офіційне свято створення УПА вважається і прийнято 14 жовтня в день св. Покрови, яка  ще раніше була покровителькою  Козацького війська.
Якщо врахувати, що для діяльності УПА приймало участь все свідоме населення України і українських земель, яке забезпечувало свою Армію розвідданими, продовольством, спорядженням, зібраною і відремонтованою зброєю, транспортом (конями, возами) то тут, очевидно рахунок піде вже на мільйони...
   Якщо після 28 квітня 2018 року у засобах масової інформації Кремля й Заходу  появиться інформація, про те, що у Львові пройшли у вишиванках молоді люди, які вшановують військовий підрозділ нациської Німеччини - то можна буде сказати, що антиукраїнська провокація цілком вдалася !
Напевно там скажуть: Ось бачите, що в Україні робиться на заході, то можна зрозуміти Росію, яка дуже допомагає на сході  повстанцям -сепаратистам...
Сьогодні, ми чомусь забули, як для визволення Н. Савченко українська діаспора по всьому Світу організовувала протести.... Але ж  чергова російсько-українська війна триває   й сьогодні !!! І якщо нам буде раптово потрібна світова підтримка небайдужих людей - то таких можна буде  і не зібрати сьогодні.... Дякуючи вдало проведени м операціям ворожих до  України спецслужб.
Де-хто може сказати, що це історичні дрібниці !? І буде правий спочатку.
Але згадаємо, таку "дрібницю " у польсько-українських стосунках, на яку з самого початку нормальним чином не відреагувала наша влада і наші компетентні люди.
Нинішня польська влада прийняла державні документи,  дозволила реконструкції, зняла фільм і настроїла польське суспільство в цілому проти України,  використовуючи брехню і напівправду всього ОДНОГО  кривавого  1943  року в україно-польських відносинах.
Якщо становище у Світі погіршиться, чи  в нашому регіоні буде й далі погіршуватись, то що буде з тисячами українців,  проживають у Польщі   чи де інде, мільйонами, які проживають в Україні ???
   .Робити майстерні провокації навчають у багатьох військових  і спеціалізованих закладах Світу .... пам,ятаємо про це...


Немає коментарів:

Дописати коментар