неділя, 8 квітня 2018 р.

Боротьба з Мартинівським скарбом.

( антиукраїнський космос )
Сьогодні шукаючи одну книгу, потрапила в руки інша, у якій йдеться без перебільшення паплюження Мартинівського скарбу, зокрема тої вишивки. Книгу написав  Яків Гордієнко "... 50 нарисів з українського примарознавства"  Київ Дуліби 2014 ,  216 сторінок.
38 примарою у цій книзі, сторінки 144-147  виступає "Вишиванка", де автор Гордієнко спростовує тезу : "Вишиванка - споконвічний елемент української народної культури".
Гордієнко спирається на дослідження однієї росіянки  (?), щодо вишитої української сорочки, зокрема йдеться про  срібних чоловічків з Мартинівського скарбу.
Отож, що  не так  по Я. Гордієнку   з вишивкою з Мартинівського скарбу :
1. Вишивка на срібних чоловічках подібна на вишиту "манішку української сорочки". але з самої "подібності" не можна робити "глобальні висновки".
Мій коментар: Прикраси на грудях людини у вигляді ланцюга, пекторалі, медальонів і т.п. , вишивка краю одягу - мають зовсім  відмінний вигляд від вишитої   даної сорочки .
2. "... чи саме словян зображують ці фігурки - чи саме в сорочки ( а не каптани) вони одягнені ?"
Мій коментар:  Фігурки срібних чоловічків були знайдені разом із характерними прикрасами, які носили ранні словяни. Каптан (кафтан - рос.)  це мається в основному верхній довгополий одяг. Навіть, якщо  чоловічки заправили поли каптанів у штани - то вишивка каптана залишилась !?:))
3.  "... їх на повному серйозі вважають зображенням інопланетян , оскільки їх головні убори надзвичайно схожі на космічні шоломи..."
Мій коментар: Далі, на повному серйозі Я. Гордієнко мав би подати точку адресу того, хто це придумав, але цього немає !?? Це у публіцистиці є такий дешевий прийом - коли на основі чогось неймовірного чи дурного прикладу красять усіх нормальних в один колір.
4. Далі говориться про "сільську вишиту сорочку", яка появилась після заміни курних печей на напівкурні і сталося це лише в кінці 18 ст.  ..
Мій коментар : Тут Гордієнко суперечить сам собі - бо говорив, що " вишите вбрання ... вважалося розкішшю"..  Але хтось говорив, що ті срібні чоловічки з Мартинівського скарбу   зображують простих сільських  парубків !?:))
Наші науковці крім Мартинівського скарбу перераховують ще вісім подібних скарбів тих часів - І. О. Винокур, Д. Я. Телегін  "Археологія України" Тернопіль 2008, С. 302..Тобто в цілому Мартинівський скарб не якимось відокремленим та унікальним.
   Варто, напевно Україні видати розкішний  фотоальбом з тими всіма мартинівськими скарбами, написати справжні наукові коментарі і спростування, подати усі "космічні" і некосмічні версії у додатках. Частину тиражу  альбому надрукувати англійською мовою, бо частина Мартинівського скарбу є у знаменитому  Британському музеї !!!
   У знаменитій золотій скіфській пекторалі, два центральних персонажі шиють не просту куртку і мають у руках голки !  А десь через одну тисячу років, наші предки навчилися вишивати, маючи голки !!!:))

3 коментарі:

  1. Шановного Автора цікаві ствердження, наповнені неабиякими знаннями,
    є дуже привабливі і захоплюючі - одраз обиратиму їхній напрямок ...

    ВідповістиВидалити
  2. Якийсь дуже похвальний комент. ???

    ВідповістиВидалити
  3. Дуже-дуже похвальний комент, адже пан Автор заслуговує на нього !
    А більш ніхто із звичайних, як і незвичайних Українців, не взмозі створювати подібні тексти високого рівня і зміста !!!

    ВідповістиВидалити