неділя, 1 квітня 2018 р.

Мартинівський скарб - 2.

2. Походження скарбу.
Хто глибше цікавиться вишивкою, той напевно добре знає срібні фігурки чоловічків, які вбрані у вишиті сорочки !? Науковці й досі не визначились, а яким чином міг виникнути такий скарб ?? Адже рівень розвитку тогочасного суспільства, як землеробського та кочівничого не передбачав лихваря одноплемінника, який міг зібрати такі різнородні  срібні речі: звичайні прикраси, речі християнського обряду і язичеські сакральні речі ?
Отож найбільш вірогідний варіант походження цього скарбу:   Якась частина кочового війська  здійснила похід на землеробські племена пеньківської культури. В результаті чого було пограбовано місцеве населення, а також хра християнський і язичеський. Очевидно після цього було  поділено награбоване на такі групи: золоті речі окремо, монети золоті і срібні також окремо, дорогоцінну зброю окремо, а  інші срібні речі, як малоцінні попали у так званий нині "Мартинівський скарб".
І ось кочівники повертаючись із награбованим і очевидно з  бранцями зупинились на ночівлю на землях нинішнього села Мартинівка. В ночі один бранець викрадає із воза цей Скарб , де є цінні для нього речі ... і закопує його в землю...
  Тепер про вишивку. Ось два важливих речення із  розповіді про сорочки і вишиття на них професіонала своєї справи :
"С. 37 Однією з найдавніших технік народного вишивання є так зване заволікання, що  наслідує перетикання на ткацькому станку і дає змогу створити строго геоматричні візерунки."
"С.41  Винятково геометричний характер узорів відтворює архаїчні форми..."  - Катерина Матейко "Український народний одяг" Київ Наукова думка 1996 рік видання.
       Вертикальний ткацький станок  в Україні відомий з Трипільських часів, це роки  41000 - 3600  р. до н.е. -  Н.Б. Бурдо, М. Ю. Відейко "Трипільська культура"  Харків, ,Фоліо, 2008, С. 388 ...
Найдавніші зразки тканини в Україні були знайдені в Джанкойському районі в Криму , це катакомбна культура - 20-16 ст. до н.н. .- "Словник-довідник з археології"  укладач Н.О. Гаврилюк , Київ  Наукова думка 1996, С. 282. .
Бачимо, що помірні кліматичні умови давньої України сприяли  розвитку ткацтва і ношення одягу з тканин на основі льону і коноплі... Прикрасити скромною вишивкою тодішній одяг для наших пра...бабусь не було  великою проблемою.
Крім археологічних даних про ткацтво на наших землях є і письмове свідчення про вишивання !
"С. 106 При в,їзді в селище Аттилу зустріли дівчата, що йшли рядами під тонкими білими й дуже довгими покривалами. Під кожним покривалом, які підтримували ідучи з обох боків жінками, знаходилося по сім і більше дівчат, що співали скіфські пісні..."
"С.109  Тут жила дружина Аттіли. ... Вона лежала на мягкому ложі: підлога була вис телена шерстяними килимами, по яких ходили. Царицю оточували багато слуг, служанки, що сиділи навпроти неї на підлозі, вишивали різнокольорові узори на полотняних тканинах..."  це правдива розповідь візантійського посла  - Пріска Панійського,  взята із книги  Анатолія Кіндратенка "Європейські гуни в описах давніх авторів" Харків 2007 р. ...
Широка вишита полоса на сорочці від горла до самого пояса зображена на срібному чоловічку, очевидно оберігала   самого чоловічка і його важливі органи тіла: серце і живіт....
Отож чотири срібних чоловічка у вишитих сорочках, наукових заперечен на сьогоднішній час не мають зовсім !!
Але незвичайні голови цих чоловічків  заводять у глухий кут усіх дослідників цього  Скарбу !?

Немає коментарів:

Дописати коментар