понеділок, 19 березня 2018 р.

Мартін Поллак про Буськ.

Кожна згадка про моє маленьке містечко Буськ (давньоруська назва - Бужеськ)  у літературі викликає непідробний інтерес, а ще тим більше, що автор з чужих країв.
У Чернівцях 2017 року у видавництві "Книги 21"  при допомозі австрійських структур вийшла книга  Мартіна Поллака "До Галичини" у підзаголовку пишеться "Про хасидів, гуцулів, поляків і русинів. Уявна  мандрівка зниклим світом Східної Галичини та Буковини."
Книга ця була написана ще у 1984 році. Цікава історія появи цієї книги. М. Поллак був журналістом  у 1980 році, коли Польща  виривалася із Комуністичного світу  і його послали сюди писати про це, але дальше аеропорту він не ступив.
І Мартін сів і написав цю книгу, про землі у яких він не був. Використовуючи цитати місцевих письменників, тодішні газети, путівники., статистичні дані і ще тогочасні фотографії, яким цей край був в часи  Австро-Угорщини...
Книга без сумніву буде дуже цікавою для істориків, які  досліджують ці часи, і звичайно усім  краєзнавцям.
З німецької книгу переклала Неля Ваховсська.
Отож про Буськ , С. 230:
" За кілька кілометрів на північ від Красного на широкому стику  Бугу і Полтви лежить містечко Буськ, шість передмість якого сполучено з центром понад тридцятьма мостами,  за що містечко не надто серйозно називали галицькою Венецією. У Красному можна було сісти на поїзд до Бродів..."

1 коментар: