неділя, 15 квітня 2018 р.

" Похід Зопіріона "

Статтю "Похід Зопіріона С.13-18 я помістив у свій невеликий збірник "Правдива Скіфія" Львів Сполом 2009, 40 сторінок.
Використовуючи дані Помпея Трога, Курція Руфа, Арріана, Діодора, Макробія, фрагменти декрету Каллініка знайденого в Ольвії та свинцеві пращеві кул із ініціалами , які розшифровуються - "базилевс Олександр", які були знайдені під стінами тієї ж Ольвії. Я прийшов до висновку, що похід Зопіріона (полководця Олександра Македонського)  з 30 тисячами війська відбувся морським шляхом до нашої Ольвії ранньою весною, і завдяки спільним діям ольвіополітів і скіфів це військо було розбито вщент під Ольвією. Після цього відбулися повстання проти македонської влади у Грецї і Фракії.
На сайті Артема Папакіна "Українська військова історія", де він подав свою статтю "Македонський воїн. Північне Причорномор,я , 330-ті рр. до Р.Х." 23 серпня 2012 року я написав кілька коментарів до неї, вступивши у дискусію з Є.С. про похід Зопіріона... І був неприємно вражений фактично негативним відношенням Є.С.  до цього походу, який відбувався на наших землях і має прямий стосунок до нашої Української історії !?
     Запамяталися дві тези-питання: де Зопіріон міг взяти 30 тисяч  війська,якщо таку ж приблизну кількість мав і О. Македонський і навіщо Зопоріону потрібна була наша біднувата і скромна Ольвія ??
І ось  сьогодні 15 квітня 2018 року вдалося знайти відповіді на ці два непростих питання.
    В кінці 333 р. до н.е  відбулася битва  О. Македонського проти Дарія біля містечка Ісс , що було на березі Середземного моря.
За Арріаном і Курцієм Руфом на стороні Дарія воювало аж 30 тисяч грецьких найманців !! К. Руф більше написав про це військо, кн. 3, гл. 9, що командував ними Тімод, і що це був цвіт війська "по силі рівній македонській фаланзі". Далі Руф пише кн.3, гл. 11 , що керував грецькими найманцями Амінта - колишній полководець О. Македонського, який втік до Дарія і що грецьким найманцям вдалося уникнути погрому  в цій битві при Іссі. А в кн.4, гл.1, 27 Руф пише , що Амінта  із 4 тисячами  втік на острів Кріт, а потім пішов завойовувати Єгипет, але у боях там був убитий....
Тобто О. Македонському залишилося 26 тисяч  грецьких найманців, які здалися у полон. Що Македонський мав з ними робити : відпустити у Грецію, щоби вони там підняли ще одне повстання проти македонської влади ,  чи залишити їх у своєму війську, щоби ті у важку хвилину його зрадили ???
У 332 р. до н.е.  над тими грецькими найманцями О. Македонський назначає Зопіріона ( полководця ще його батька Філіпа) і назначає  його володарем Фракії і понтархом Чорного моря. Зопіріон, очевидно, ще добрав до 30 тисяч свого війська решту фракійців і зовсім непередбачувано і раптово весною 331 р. до н.е.   висадився під стінами скіфської Ольвії, вірогідно  "для захисту грекомовних жителів міста Ольвії" ?:))
Коли найближчий товариш О. Македонського - Кліт сильно посварився і був вбитий Олександром то він перед тим сказав зокрема таке:  - Ти , ненавидиш воїнів Філіпа ! - К. Руф кн.8, гл. 1, 36...
Навіть у середині 20 ст. англійський воєнний історик Джон Фуллер "Военное искуство Александра Великого" М. 2003 , С. 174 старається  вигородити О. Македонського, говорячи, що напевно у Дарія було  всього більше 10 тисяч грецьких найманців, хоча історики  античності пишуть , що було - 30 тисяч. За Джон 8 тисяч найманців пішло за Амінтою, а не 4 тисячі .? Ще 2 тисячі найманців потім приєдналося до Дарія ? Але Джон Фуллер зовсім не вказує у кого він взяв такі цифри !?
Цілком очевидно, що тодішня антична Європа і Мала Азія переживали серйозну кризу, як і зараз.... (Ось для чого ще потрібно знати справжню Історію )!!

7 коментарів:

  1. Чи тутешній Дарій не той, який йшов на скіфів 519 р.д.н.е ? А ще хтось писав, замість 519 різні дати: 512..., 515...роки,так де вірно ? Назвіть, точніше, коли відбулися 1 і 2 Скіфо-Персідські Війни ? Всюди- різне пишуть !

    ВідповістиВидалити
  2. Та як же так, бо у мене інше питання - про дати 1 і 2 СПВ ! Певна річ, ці дати не порівнянні, де фігурує О.М. ! А що то за ініціали тут з'явились - Є.С., з ким Ви вступали в дискусію ще в серпні 2012-го р.н.е ? Але ця Ваша стаття просто зашкалює через неперевершенні Ваші знання, я вражена !!!!

    ВідповістиВидалити
  3. Є.С. - то не Європейський Союз - це Євген Синиця.... український історик... і не перехвалюйте - ні його ні мене...
    :))

    ВідповістиВидалити
  4. ....хоча це прохання щодо Вас виконати не так вже просто....Вам - буде простіше відповісти на моє запитання !

    ВідповістиВидалити
  5. Маловідомі події в Історії України !

    ВідповістиВидалити