вівторок, 29 січня 2013 р.

Пошуки Мурсіанського озера.

Про це озеро згадує лише історик 6 ст. Йордан у своєму творі "Гетика". "Знаходили" це озеро : в устю ріки Драва, біля румунського міста Ісакча, також озеро Найзідлєрське і навіть озеро Ільмень - (М.Грушевський "Історія України-Руси" т.1, С.167), а ще озеро Балатон (О.Скржинська).
Отож Йордан "Гетика": "30. Скіфія межує із землею Германії впритул до того місця де народжується ріка Істр і розлягається Мурсіанське озеро, вона тягнеться до рік Тіри, Данастра та Вагосоли, а також до великого того Данапра..." "35. Склавени живуть від міста Новієтуна та озера названого Мурсіанським, до Данастра і на північ до Віскли..."
Ріка Дунай починається в горах Шварцвальда і протікає недалеко найбільшого альпійського озера Боденського, а через це озеро протікає ріка Рейн.Цими ріками, як відомо проходив кордон Римської імперії і тому володіння верхів*ями рік Дунаю і Рейну було важливою справою усіх сусідів цього кордону. Назву "Боденське" озеро можна вивести із кельтської мови "бодін" - "військо" з давньо-бретанської. Можна ще запропонувати, що "Мурсіанське" це трохи видозмінене слово "Марсінське" від латинського бога війни - Марса. Третій варіант: Дунай бере початок із "Чорного лісу" так перекладається "шварцвальд". В українській мові є такі слова: мур - цей регіон відомий своїм римським лімесом, мургій - масть майже чорного вола, мурий - темно-сірий, мурава - трава... За Прокопієм Кесарійським білі гунни проживали на південних берегах Каспійського моря, тоді очевидно, що найзахідніші гунни "чорні" проживали в регіоні витоку Дунаю - цілком закономірно.
А Витік Дністра, це не просто початок річки, а це ще членування гірської системи Карпат, на захід від цього витоку знаходяться Західні Карпати. Ось і маємо точний регіон проживання "склавенів" - від початку Дунаю до нашого Закарпаття, а землі "антів" це землі сьогоднішньої України, південь займали місцеві гунни, а схід України гунни-савіри. Перед тим, як "склавени" зайняли "свої" землі тут була римська провінція Норік. Автор "Літопису Руського" пише, що "...народ слов*янський - так звані норики, які є слов*янами". Правда сучасні археологічні дослідження спростовують цю думку - навпаки слов*яни прийшли у Норік і Рецію.
Є версія, що слово "анти" має іраномовне коріння, але найбільш ймовірно, що воно походить від грецького "анти" - "ворожий" . Коли слов*янські народи близче "присунулися" до античного світу - то відпали самі по собі їхні узагальненні цим світом (античним) назви "склавени" і "анти".

1 коментар: