неділя, 20 січня 2013 р.

Бужськ: походження назви.

У 1866 році у львівському польськомовному часописі було надруковано перше білянаукове дослідження про історію Буська - Антонієм Шнайдером: "Місто Буськ - Венеція польська". В цьому дослідженні Шнайдер наводить дві легенди про буська (лелеку), які пов*язані з історією міста Буська і назва міста нібито походить від цього птаха - буська (Буськ). Покищо невідомо чи Шнайдер просто переповів ці легенди чи їх додумав сам, але в першій половині ХХ ст. коли Буськ був під владою Польщі на відбитках печаток буських бургомістрів є зображення буська (лелеки). Так як радянські і пострадянські історики фактично історією Буська нецікавилися і не спростували писання А.Шнайдера - то у грудні 1996 року на одній з сесій Буської міської ради був затверджений герб Буська із зображенням того ж птаха - буська.
Є ще версія походження назви Буська прямо від назви ріки - Бугу (Західного) - Буськ, хоч по-закономірностях української мови назва мала би звучати, як "Бузьк". Але це говорять люди, які близче не знайомі з історією цього міста: бо Буськ утворений від давньоруської назви "Бужськ-Бужеськ". У "Літописі Руському" за Іпатським списком у перекладі Леоніда Махновця , Київ 1989 р. Бужськ(Буськ) згадується аж 7 разів:
1....коли надходив Великдень (28 березня 1098 р.) пішов Давид Ігоревич (внук Ярослава Мудрого) маючи намір забрати волость Василькову. Та встрів його Володар, брат Васильків, коло города Бужська і не одважився Давид стати супроти Володаря, а заперся в Бужську. І обступив Володар город Бужськ..." Це є найперша письмова згадка про місто Бужськ (Буськ) і як прийнято у світовій історичній науці - від цієї дати і ведуть лік рокам міста.
2. У 1100 році руські князі дають Давиду Ігоревичу міста: Острог, Дубно, Чорторийськ і він сідає княжити у Бужську всіма цими землями. Інші князі, які проживали дальше, то дали йому по 200 гривень ( 400 гривень разом). Так виникло Бужське князівство!
3. У 1152 році йде спір між князями за землі і міста: Бужськ, Шумськ, Тихомль. Вигошів і Гнійницю.
4.У 1168 році в Бужську відомий другий бужський князь Ярополк.
5. 1171 р. знову спір між князями: кому має належати Бужськ.
6. 1209 р. тут відомий воєвода Гліб Поткович у Бужську.
7. 1233 році біля Бужська збирається військо, часи княжих міжусобиць.
Ось і всі згадки про місто Бужськ. Твльки один раз руський Літописець напочатку згадує про слов*янське плем*я - "бужан" - "бужани - бо сидять вони по річці Бугу - а потім же волиняни".
На привелике щастя про ці племена ще згадує Баварський географ (9 ст. н.е.): "бужани мають 230 міст, волиняни - 70 міст". І бужани і волиняни проживали в одинакових природніх умовах - отже територія розселення бужан має бути в тричі більшою за волинян.Цілком очевидно, що бужани займали весь бассейн Західного Бугу до самого першого міста руського - Дорогочина на Зах.Бузі. За іншими даними кордон земель між Волиню і Древлянською землями проходив в межиріччі річок Случа і Горині. В цілому окинувши оком території волинян і бужан можна сказати, що Баварський географ писав правду. Пізніше значна частина земель бужан відійшла до Волині. Отже місто Бужськ є містом (столицею) ранньослов*янського племені бужан. А сама ж назва "бужан" утворилась від назви ріки Буг. Але в Україні відомі два Буги (Західний і Південний)?! Ще українським науковцям відоме таке любовне замовляння: "Не лети ж ти огнений бугало , ліса палить, землі сушить...". "Огнений бугало" - це дуже давня магічно-заклинальна назва Сонця-Бога-Буга-Бугая. "Буг" це скорочена назва сіменного бика - бугая, це відгоміни давньої Близнюкової ідеології, світогляду наших предків. Сонце-Бик дощами (сім*ям) запліднювало землю-Землю - це із міфології.
16 червня 2011 року у газеті Буського району "Воля народу" була надрукована моя стаття: "Замість "Буська" - "Бужеськ", або чому потрібно повернутись до предківської назви міста і змінити його герб". З поступом у дослідженнях великої історії Буська-Бужеська ця проблема буде вирішена!.

1 коментар: