пʼятниця, 7 грудня 2018 р.

Кінець крутого Корінфенянина.

      Скіфська контррозвідка, очевидно, дала йому оперативний псевдонім - "Корінфенянин". Він приїхав-приплив в Ольвію із Корінфа, перед самим початком війни Перської імперії із Скіфією у 519 р. до н.е.  Він був продавцем різної зброї, кругом нього крутилося з десяток його слуг і молодших товаришів . Він підписував контракти на доставку   корінфської зброї в обмін на майбутні партії скіфського збіжжя, таємно вербував агентів серед місцевого населення.
      Очевидно він об,їхав всю Центральну Скіфію від Дніпра до Дністра, підписуючи контракти і замальовуючи і записуючи на папірус все що бачив важливим з військового боку.
      Маючі усі дозвільні документи Корінфнянин тепер прямував до берегів Чорного моря і мав перейти кордон між скіфами-землеробами і алізонами на річці, яка нині називається Савранка і яка впадає у Півд. Буг на північному краю нинішньої Одеської області  село Піщана  Балтського району.
       Скіфські контррозвідники вирішили , що пора брати Корінфенянина із його кодлом на території скіфів-землеробів, бо якщо він переправиться до алізонів, калліппідів  (напівеллінів) то при спробі його арешту зможе втікти і  там надійно сховатись...
       Отож загін купця Корінфнянина вирішили взяти під час переправи через згадану річку Савранку. За топографічною картою і описами тієї місцевості видно, що тут є глибока річкова долина , яку не просто перейти будь-де.
       На території села Піщана знайдено археологічні культури - трипільську і черняхівську -  тобто люди жили тут з давніх давен.
       Очевидно, що загін Корінфнянина вчинив відчайдушний  спротив, а  йому вдалося втекти. Переслідуючі догнали його десь на лівому чи правому березі Савранки і зарубали і прикопали  його тут же, вклавши у його могилу його корінфський шолом , який був знайдений тут лише у 2016 році !!!
        Чому скіфи не взяли цей шолом корінфський в якості якогось трофею ??  Очевидно Скіфо-перська війна 519 р. до н.е. ще не закінчилася і через іншу агентуру у Скіфії Дарій міг дізнатись про провал такого цікавого шпигунського проекту і таким чином підкорективувати свої глобальні плани.
      Крім того сам корінфський шолом міг бути своєрідною міткою який би говорив про загін Корінфенянина. Крім того при затриманні загону Корінфенянина могли загинути кращі люди скіфської контррозвідки... було не до трофеїв.
   
       "За даними Діогена Лаертського, Анахарсіс написав вісімсот рядків віршів про скіфські звичаї в житті  і на війні№  - А.С. Русяєва " Славетний мудрець-скіф Анахарсіс"   Київ, Наукова думка, 2001, С. 63.
        Тобто Анахарсіс кодифікував (впорядкував) закони, як скіфські так і еллінські, які діяли на території Скіфії.
        Ще з тих  даних зрозуміло, що в разі війни у скіфському суспільстві діяли "закони війни" - по-простому вводився воєнний стан:
        Посилювалася охорона зовнішних і внутрішних кордонів  Великої Скіфії, важливих доріг, річкових переправ, бродів,  гірських перевалів, міст-городищ, обмежувалась діяльність чужоземних купців, посольств і т.п.
      Військова розвідувальна інформація, військові карти мають властивість "старіти":
            На місці важливої переправи появився міст із передмостовими  сильними укріпленнями, у городищах зробили другу чи третю лінію оборони і т.п.
          Хитрий і розумний Дарій Перший міг і не вірити в успіх  проекту  Корінфенянина, але інформація проте, що Дарій
 збирається повоювати і в Центральній Скіфії заставляла скіфських стратегів добре задуматись.
 До теми варто ще прочитати допис  попередній -  "смт. Саврань та Геродот" і "Давньогрецький шолом із Балтського району" за 14 червня 2016 року у цьому ж блозі...

   

11 коментарів:

  1. Креативна, захоплююча і гумористична ця Ваша, Авторе, творча праця !
    Написано на рівні Остапа Вишні - не меньш.. Особливо ярко і яро відчуваються сьогоднішні воєнні події, які звучать немов якісь історичні відлуння !!!

    ВідповістиВидалити
  2. Розвідники, шпигуни були віддавна... на жаль

    ВідповістиВидалити
  3. Це просто моя версія появи корінфського шолому біля села Піщана Балтського району Одеської області..

    ВідповістиВидалити
  4. Розумно і зрозуміло ! Авторе, я ще хочу сказати про "кликуху" цього шпигуна, який мав оперативний псевдонім - "Корінфенянин". Якийсь незграбний і неоперативний цей псевдонім, ще й важко промовляється... Чи не простіше би було, як сам Святий Климент казав "в своїй статті" - "Перше послання святого Климента Римського до коринтян" , взяти псевдо : КОРИНТЯНИН ? Та Ви ж всеодно не будете змінювати, знаю.....

    ВідповістиВидалити
  5. Гляньте у вікіпедію - "шолом корінфський " і все вам буде можливо зрозуміло..

    ВідповістиВидалити
  6. Ще мені не зрозуміло п. Надіє, що у моїй розповіді є від Остапа Вишні ?????

    ВідповістиВидалити
  7. Від Остапа Вишні (чи в нього від Вас- /жарт/) є трошки схожа народна манєра юморної розповіді ! І це зовсім не не применшує Ваших гідностей ! А щодо моєї поради взяти не таке складне псевдо : коринфенянин, а просте, подібне біблійному - коринтянин, ніяким чином не пов'язано з вікіпедією і "корінфським шоломом"! І це мені залюбки зрозуміло...

    ВідповістиВидалити
  8. Добре це дійсно добре, чи просто вислів ?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Добре - тоді добре, коли його не можна розкласти по-полицям Нашого життя !!!

      Видалити
  9. Я не можу сприйняти Вашу цю фразу, хоч вже сиджу над нею з півгодини..читаю і зверху, і зліва, і з іншого боку - не влізає вона до розуму ну ніяк !...

    ВідповістиВидалити