вівторок, 25 грудня 2018 р.

Дві таємничі, скіфські ріки - Герра та Гіпакіріс.

      Про ці дві скіфські ріки, яких наука й досі не знайшла, є написано в "Історіях" Геродота у його 4 книзі. Подаю усі фрагменти у яких згадуються ці дві річки, щоби зменшити кількість тексту номерую ці фрагменти :
      ф.1  п.(параграф)19 : ... Ці кочівники живуть на схід на відстанні 14 днів шляху і доходять до річки Герра.
      ф.2   п. 20 :  За Герром простягається країна, що називається Царською і скіфи, які в ній живуть є найхоробріші та найчисленіші і вони  вважають інших скіфів своїми невільниками...
      ф.3   п.47 :  ... я назву  тепер ті (річки) з них  які найбільш  відомі і судноплавні від самих своїх джерел. Це Істр,  що має 5  гирлів, а потім  Тірас, Гіпаній, Борисфен, Пантікап, Гіпакірій, Герра та Танаїд.
       ф.4  п. 53  :  ...Через 40 днів плавання (по Борисфену) до містевосці, яка називається Герр (Герра)...
       ф. 5   п. 55 :  Шоста ріка - це Гіпакірій, що починається від озера, тече країною скіфів-кочівників  і вливається в море біля міста  Каркінітиди, залишаючи праворуч від себе Гілею і так званий Ахіллесів  шлях.
       ф.6   п. 56 :  Сьома ріка -  Герра, яка  відокремлюється від Борисфена в тому місці, до котрого є відомий Борисфен. В тому місці вона починає віддалятись від нього і має таку саму назву, як і та країна Герр, прямуючи до моря, відділяє країну скіфів-кочівників від царських  скіфів і вливається в  Гіпакірій.
      ф. 7   п. 71 : ...  Могили їхніх царів розташовані в місцевості .Геррів, в тому місці до якого Борисфен судноплавний, пливучи від моря ...

            З січня 1992 року я почав грунтовно займатися Скіфською історією і зокрема Геродотом.   І в тому ж році  я знайшов річку Герру ф.5  , яка "відокремлювалася" від Борисфена !  Виявилося, що у давнину Дніпро-Борисфен мав дельту, яка на сході обмежувалася дніпровською протокою, яка починалася нижче м. Нова Каховка і впадала в нинішню  Каркінітську затоку біля теперішнього міста Каланчак. Десь тут і потрібно шукати досі не знайдене місто Каркінітиду (Каркіну), яке не варто плутати з іншим давнім містом - Керкінітидою !..
         Все було чудово до  2008-2009 років допоки я не познайомився з частиною праці  Клавдія Птоломея "Географія" де йдеться про Європейську  Сарматію.   Зокрема ця праця підтвердила існування дніпрової протоки під назвою - Каркініт на якій знаходилися такі міста: Каркіна, і далі вверх -  Торока, Пасіріда, Еркаб,  Тракана і Навар.
      Ще виявилося, що є устя ріки Герра в Азовському морі !?? Нині ця ріка  зветься - Обитічна . Тоді подумалося, що було кілька рік з назвою - Герра і одна з них стала називатись  Каркіною !?
       Пошуки скіфських невідомостей зробили великий круг і фактично повернулися на своє місце, але рівним вище !:))
        А недавно вияснилося , що "джерела Борисфена" це місцевість у районі нинішнього міста  Запоріжжя, де  закінчувалися   дніпровські пороги ! А у ф.6   Геродот  називає  це місце  " до котрого   є відомий Борисфен", а у ф.7   він ще більш  точніший - "в тому місці до якого Борисфен судноплавний".
        У ф.6  Геродот пише, що тут починалася ріка Герра - тобто це великий район м. Запоріжжя !? Нижче  Запоріжжя у Дніпро впадає ріка Кінська, яка тут з  Дніпром творили відомий, козацький  Великий Луг !
        Тримати коней, чи кінноту, як колись так і тепер дорого коштує.  Якщо коней літом-осінню  було прокормити без проблем, то зимою-ранньою весною це була досить серйозна проблема... Великий Луг, як колись сприяв козакам у житті, так він помагав і скіфам нашим !..
        З грецької мови - "гіпос" - кінь,  "кіріос" - пан, господь.     Гіпаній - Кінська річка, так греки називали наш Південний  Бог-Буг, тоді Гіпа-кіріс  можна розшифрувати, як  "річка Панських Коней" - Кінська, що цілком відповідає природньо-історичним реаліям !!
         Ріка Кінська бере початок з Приазовської височини ( за Кл. Птолемеєм - це Аланські гори)  , південніше, менш як 10 км. тут бере початок річка Обитічна...   Ось це і є границя  між царськими і простими скіфами !
       В даному випадку Геродот цілком свідомо перекрутив географічні дані про Скіфію, адже  за точними записами можна було би створити досить точку карту Скіфії чи іншої держави. Адже для створення такої карти ( як і сьогодні)  вимагало багато часу,  достовірних даних, коштів, роботи... і такі карти були військовими, секретними....
        Геродот писав на замовлення афінської верхівки і на її гроші і зробив із Скіфської історії та географії справжній ребус чи головоломку, тай заздрили ті греки скіфській звитяжності !!!
          Отож Герра - це нині ріка Обитічна, а Гіпакіріс - ріка  Кінська, що впадає у Дніпро...
 

1 коментар: