понеділок, 17 грудня 2018 р.

Історія України : Гай Фонтей Агріпа.

       Про цього чоловіка я вже згадував у своїй статті " Апостол Андрій, Київ та Йосиф Флавій. ( літня сенсація за 2018 р.)"  за 4 липня 2018 рік у цьому ж блозі.
      В цій статті йдеться проте, що апостол Андрій не просто приїздив у Київ - Скіфію-Сарматію, а цілком очевидно, що вів тут переговори, щоби наші предки виступили проти тодішньої Римської імперії.
       Йосиф Флавій в "Іудейській війні" кн.7, 4,3 писав що скіфи у Мезії побили римлян і вбили легата Фонтея Агріпу.
       Цікаво, що у мінському виданню "Иосиф Флавий. Иудейская война"  Минск "Белорусь" 1991 у показчику імен зовсім не згадується Фонтей !?
       Коли буде український переклад Йосифа Флавія, хочеться, щоби Фонтея Агріпу згадали не просто так, адже про нього ще писав римський історик Корнелій Таціт у своїй "Історії" кн. 3, 4,6 :
         "... коли війна загорілась по всій Італії... даки  (у Й. Флавія - скіфи)  захопили  зимові табори перших  когорт і кінних загонів, обидва береги Дунаю ....
     Мунціан  ... послав на даків   шостий легіон... На чолі Мезії був поставлений Фонтей  Агріпа, переведений з Азії, де рік він там був проконсулом. Йому дали армію, набрану із колишніх вітеліанців..."
      У російському перекладі "Корнелий Тацит. История" Санкт-Петербург 1993 , с. 658 в коментарі пишеться таке:  " Гай Фонтей Агриппа - консул-суффект 58 р. наглядач за водами Тібру з 66-68 роки, а в 68 р. проконсул Азії. Призначений у 69 р. нмісником Мезії, загинув у битві з сарматами".
        За Скіфії і Сарматії на заході границя проходила по Дунаю... і все що там відбувалося належить до нашої української Історії !!!  Тому у нашій вітчизняній галереї  історичних осіб - портрет далеко не останнього римлянина - Фонтея Агріпи має бути на своєму місці ...
       У радянські часи було написано пісеньку про "Орла шостого легіону", її й досі люблять у Третьому Римі !;)) Така вже їх доля, тих Римів. Ось така виходить - ферратта !?:))

3 коментарі: