четвер, 5 листопада 2015 р.

Нижньодніпровські пізноскіфські городища.

Про ці городища я чув вже давно, а ось більш детальніше прочитав про них у товстій книзі Н.А. Гаврилюк "Экономика Степной Скифии" Киев 2013, СС. 540-582 .
На лівому березі Дніпра ( степовий район) було 5 городищ, а на правому 11 городищ. Вони були фортифіковані ровали, валами і навіть кам*яними стінами. Більшість із них існувала від 2 ст. до н.н. до 2 ст. н.е.. Гаврилюк (С.582) пояснює їх зникнення "периодом упадка" й "затухание жизни" ?? "Затухання" чомусь сталось в один момент і майже на всіх  добре укріплених городищах ? Так не буває !
У вікіпедії "пізні скіфи" прочитав, що "З якихось причин життя на більшості нижньодніпровських городищ урвалося на початку 2 ст. н.е. (?- Т.Д.) Цікаво, що слідів насильницького знищення городищ (руїн, згарищ тощо) не виявлено". ??
Отож, що сталося з цими городищами :
Рим з 166-180 рр. н.е. вів виснажливі Маркоманські війни, де крім германських племен у цій війні приймали участь сарматські та інші племена. Крім того Рим ще воював в Азії, а з 3 ст. н.е. Вічне місто накрила велика криза.
Але з 186-193 роках, очевидно, римлянами була організована Боспорська війна, в ході якої було завойовано Скіфське царство у Криму. Землі цього кримсько-скіфського царства , вірогідно, займали і лівобережжя Дніпра із городищами. Страбон описуючи наші землі, зокрема писав, що "до Борисфену (Дніпра) звалася Малою Скіфією" земля.  Тобто землі цієї Малої Скіфії виходили і на береги Дніпра !
Городища, які тут були виконували комунікаційну роль: охороняли дніпровські переправи, броди, з*єднювали різні частини Сакрматії-Скіфії в одне ціле.
Коли ж між двома ворожими державами (Сарматією і Боспорським царством)  проліг кордон по Нижньому Дніпрі, то ці городища стали просто непотрібними і люди з них були переселені в інші місця.
Ще в цій темі люблять згадувати про сарматську царицю Амагу, яка послала загін своїх воїнів, щоби вони заспокоїли кримського царька. За добу вони здолали із запасними конями 1200 стадіїв - це 212 км, якщо брати стандартний розмір стадія - 176,6 метра., але наші дослідники чомусь цю віддаль стараються занизити, хоча вона (212 км) точно вкладається від Сімфереполя до Любимовського городища на Дніпрі. Очевидно, що тут був збір цього кінного загону Амаги, також можливо, що на одному нижньодніпровському городищі була столиця тодішньої Сарматії ?!
Ось, що насправді сталось із нижньодніпровськими пізньоскіфськими городищами, хоча правильніше було би їх називати сарматськими чи аорсівськими !?
 

2 коментарі:

  1. Интересно услышать о городе Алектор (сарматском городе, как считают некоторые специалисты). Есть ли какие-нибудь новые интересные исследования?

    ВідповістиВидалити