неділя, 8 листопада 2015 р.

Останній кидок імперії.

В кінці 2 ст. н.е. Боспорське царство, залежне від Риму    , разом з римським військом  завоювало землі Нижнього Дніпра і весь Кримський півострів.
4 лютого 211 року  до влади у Римі приходить Каракала, син першого "солдатського імператора". У 212-214 роках цей римський імператор воює проти "племен Карпатського регіону" (О.Г. Бандровський 1992).
У липні 1862 року до одного з музеїв Львова з села Мишків Заліщицького повіту (Тернопільська обл.) була привезена бронзова рука з посвятою: " Юпіперу Доліхену Всеблагому Найвеличнішому Гай помічник центуріону, Першої іспанської когорти кінної п*ятисотеної виконав обітницю з зажоволенням, гідно" - прочитання Бандровського. (Сьогодні іспанці також приїзджали в Новоросію).
Другою знахідкою була римська цегла з написом : "CON.X.MIL.MAVR" - "Десята Мавретанська  когорта " , яка за О.Г. Бандровським "З*явилася в Дакії тільки напочатку 3 ст. н.е." ! Звичайно, що основою цього військового з*єднаня були люди, які народились і виросли в дуже сонячній Африці.
Село Мишків знаходиться у глибокій долині ріки Серет, приблизно за 20 км від м. Заліщики, які за К.Птолемеєм звались - Карродуном. Цілком очевидно, що в районі нинішнього села Мишків стояли римські вояки, які тут охороняли важливу переправу чи міст через напростий Серет.
Римська імперія в часи Каракали відновила контроль над Подністров*ям, яке було завойоване в часи Марка Ульпія Траяна. Найбільш вірогідно проти Траяна воював тодішній цар Сарматії - Інісмей, могилу якого було знайдено недалеко Дністра с. Пороги Вінницької обл.
Для Римської імперії залишилось зовсім небагато, таємно за кілька років підготувати і підтягнути війська із Подністров*я, Дакії, Нижнього Дніпра і Чорного моря... і вдарити по Сарматії-Скіфії. І здійснилась би мрія Юлія Цезаря і багатьох інших римлян і неримлян і самого Олександра Македонського. Тай сьогодні ще такі людці є !
Це був би величезний тріумф. Адже після захоплення частини колишньої Скіфії - Дакії у Римі перемогу святкували - сто двадцять три дні !!! "На сцені билось 10 тисяч гладіаторів, зацьковано було 11 тисяч диких  звірів" (М.О. Машкін).
Але вічний Рим вже був не той, що колись . Сам імператор Коммод (161-192 рр.) хотів Рим переіменувати в "Колонію Луція Аврелія Нова Коммодіана" - "Рим. за редакцією Умберто Еко" Харків 2015, С.164 .! 
Да, шановні - це вам не пармезан чи гусей дунайських трактором давити ?:)) Можливо й Москвобад треба переіменувати !?:)).
4 квітня 217 року в Сирії (справді так - Т.Д.) біля міста Карри Каракала був убитий Оппелієм Севером Макрином, справжнім мавром, який навіть на короткий час став римським імператором.
Напевно , земляки Макрина з Подністров*я йому не раз скаржилися: " Мля, що то за служба у снігах ?? Кому це потрібно !?" І він прислухався до їх побажань.
А десь зимою 217-218 років наші предки зібрались силами і попросили заїжжих римлян на вихід із речами ...
У той час можна було бачити сценку, як один наш прапрадід слинив пальця і тер ним щоку справжнього мавра, а його друзі по службі давали різні поради, зауваження:
- Піску, би взяв з Дністра !
- А, який був би ти, якби цілу зиму просидів над вогнищем !!
- Ну, що - є якісь результати ??
- Є! Як бачите у Римі нарешті, закінчилися натуральні римляни !!!
Гомеричний регіт підняв у повітря чорних пташок, які сиділи на найближчих деревах ...
 Доповнення від 17 листопада 2015 р.: Раніше у своєму Блозі - "Географічя Клавдія Птолемея " - за 6 травня 2013 р.  у пості "Стела боспорських царів із Тернопільщини" написано, що  цю 5-метрову  камяну стелу було знайдено біля с. Заздрість Теребовлянського р-н. на якій вибито тамгу боспорського царя Тіберія Юлія Рескурпоріда (211-218 рр.) правління . Ось як Каракала зібрав усі можливі сили для боротьби із  Сарматією-Скіфією !! Очевидно, що війська боспорські перевезли морем ?

5 коментарів:

  1. Добре висловлено, цікаво, ще й із неабияким юмором і навіть гомеричним сміхом! А які ми бачимо авторські красномовні натяки на сьогоденну згубну політику наших невдатних сусідів: рф чи новоросії !!! Також гарно проведена паралель між тодішньою Римською Імперією і сьогоднішнею "імперієй зла"! Гарна оповідь, і влучні її різноманітні літературні засоби !

    ВідповістиВидалити
  2. А от пташок жалко - послідовники Гомера зігнали їх бідненьких з насиджених місць!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ці пташки чекали на поживу ! Ви би мали знати шановна Читачко, що М. - себе ще позіціонує, як Третій Рим і що "четвертому не бувати" !!

      Видалити
  3. Звичайно, я про ту москальсько-фашистську позіцію знаю, але не хочу їхній режим називати будьяким "римським", адже виглядатиме це як комплімент. Я би їх позіціонувала "Третьою Ордою!

    ВідповістиВидалити