пʼятниця, 20 листопада 2015 р.

Криза у Скіфії в 3 ст. до н.е.

Ось, як про цю кризу пише сучасний український історик К.П. Бунятян "Давнє населення    України" 1999, С. 194 : "... Скіфи ж буквально зникли фізично. На початку 3 ст. до н.е. північнопричорноморські степи де нещодавно вирувало життя запустіли. Лише наприкінці 3 ст. - на початку 2 ст. до н.н. тут з*явився новий кочовий народ - сармати, які просунулися сюди з-за Дону".
Що спричинило кризу ? Вірогідно, на це питання аргументовано відповів інший сучасний український історик Н.А. Гаврилюк "  Экономика Степной Скифии" Киев 2013, С. 502-540 . ( В основному можна рахувати, що ця проблема вирішена.)
Виявилось, що при постійному і інтенсивному випасанню   в Степу худоби - в Степу змінюється якість трави, залишаються трави шкідливі і малоцінні, а сам занепад кормової бази  має кілька ботанічних етапів. Змінюється до певної міри тваринний світ, збільшується поголів*я сайгаків і сусликів, а також саранчі і коників.
Хто носив на шиї золоту пектораль ( чи бачив її на фото), яку знайшов Б.М. Мозолевський - той на її кінцях міг бачити коників із чистого золота, явний признак деградації Степу :))
При зменшені кількості трави: сухої чи зеленої на голій землі - включалась ще одна велика причина Кризи - Сонце: воно весною і літом дощенту висушує землю на якій вже нічого не може рости ...
І люди покидають пустельну землю. Ресурсний кризис у степу долається за 100-150 років. ( С. 534 Гаврилюк).
Очевидно, що для населення Степової Скіфії ця Криза була великою психологічною і світоглядною травмою - "кара богів " ? Воно навіть після того, як поновився трав*яний покрив Степу - не вступили у боротьбу із прийшлими сарматськими племенами.
До певної міри Скіфія збереглася, адже Гелланік згадував про скіфське племя - амадоків і країну Амадокію. Геродот, акуратно змовчав про амадоків, бо це розбивало його теорію, що скіфи були тільки кочівниками.
Про амадоцькі гори, озеро і місто Амадока згадує Клавдій Птолемей ( 2 ст. н.е.), а точніше це часи 1 ст. до н.е.! Ще К.Птолемей згадує про народ "скіфо-аланів", які за моїми дослідженнями проживали на лівобережжі Дніпровому: Азовська височина - це Аланські гори за К.Птолемеєм ! Ця назва скіфо-алани свідчить, що вони зберегли свою індентичність із давньої Скіфії. Вірогідно, що й кочові скіфи в басейні Сіверського Дінця ( за Геродотом - скіфське царство Тіссагетів) відступили у північні землі і збереглися ...
Після Кризи 3 ст. до н.е. Скіфія не відродилася, але  саме населення Степу, Лісостепу, Гір і Лісів не змінилося докорінно, тай не могло, а продовжувало жити вже в дещо інших суспільно-політичних реаліях !:))
За Стефаном Візантійським у "Етніці" сказано, що "скіфи - фракійський  народ" ! А це значить, що Степова Скіфія була заселена із Заходу на Схід !! Без всіляких там іраномовних чи азійських народів ! Імена скіфських богів за Геродотом не мають нічого спільного із іранськими богами !?
 

Немає коментарів:

Дописати коментар