середа, 21 жовтня 2015 р.

Державність: Скіфія-Русь-Україна.

Доказати, що державність Русі перейшла в Україну насьогодні неважко. Адже на заході України до Першої світової війни (1914-1918 рр.) активно вживалося слово "руський, русинський" в значені український. Навіть моя мати (р.н. 1927 ) в польській школі мала всього два уроки на тиждень русинської мови.
А ось навести аргументи, що скіфська державність перейшла до Русі ще вчора було неможливо, але сьогодні вони (аргументи) таки з*явились !
Завдяки дослідженям А.С. Бугая відомо, що  багатокілометрові вали "Змійові" будувались для захисту Києва від 150 р. до н.е. до 650 рр. н.е. Після цього Київ і частина південо-східних земель нинішньої  України попала в залежність від держави Хозарії. Цілком очевидно, що тоді скіфська влада перебралась далі на захід праукраїнських земель.
Ось представник західноєвропейської культури, богослов*я, апостол Німечини, англійський монах, названий потім Святим Боніфацієм (680-754 рр.) в одному своєму творі висловив думку, що можливо " Scythia dura " (Сувора Скіфія) не буде охрещена, бо немає місіонерів, які би знали слов*янські мови (Записки НТШ т. ССХХ!!, С.20).
Ця сентенція, цілком очевидно, Боніфацієм була сказана мимоволі, без наміру щось перекрутити чи прибрехати ! А ще з цього вислову святого розуміємо, що Скіфія Сувора була слов*янською !!! Підтвердження цьому ми знаходимо у нашому Руському Літопису, де з самого початку літописець два рази згадує Велику Скіфію і перераховує народи-племена, які туди входять ! Звичайно, що у Давній Скіфії була і степова частина у якій проживали кочові скіфи...
Візантійський автор Лев Діякон, зокрема  військо київського князя Святослава (971р.) називає і россами, і тавроскіфами, але в більшості випадків просто - скіфами !?
Але чи мала ця скіфо-слов*янська влада свій центр, свою столицю ?? Мала ! У світлі цього, зовсім інакше тепер сприймається Аль-Масуді і його повідомлення про державу слов*янську  Валінану, їхнього царя Маджака, якому корились інші племена. Інформатором Аль-Масуді міг бути якийсь київський хозарин, який розповів про "вільних-вольних" скіфів, які проживали в більшості на землях нинішньої Волині, звідки і остання отримала свою назву !?
А на Заході слов*ян майже в цей час перелічує "Баварський географ" і  серед них говорить він про Чурян-Червлян, які мають 325 градів і своє королівство і що від них походять усі слов*янські роди (Л.В. Войтович 2009 р.).
У "Хроніці Європейської Сарматії" О. Гваньїні 1611 р. (Київ 2007р.) С.411 розповідає про три  Русі: Червону (в основному Прикарпаття), Білу (Білорусь) і Чорну (північ Московії). Прикарпаття мало головне своє багатство - соляні джерела з яких випарювали сіль, ще навіть в часи Трипілля!
Велика малодосліджена територія міста Галича (Івано-Франківська область) може претендувати на столицю колишніх Червлян - Червоної Русі !? Пізніше через зовнішні загрози столицю Скіфії перенесли до Пліснеська (Львівська область). На Спеціальній карті України 1650 р. Г. Боплана біля відомого Олеська зображено велике озеро (плесо) довжиною більше 4 км. Безсумніву у давнину воно було більшим, а менші озера ще були на витоці Західного Бугу і притоки Дністра - Серету? В майбутньому геологи підтвердять існування тут кількох озер навколо самого Пліснеська.
Під 903 роком наш Літопис повідомляє: "Коли Ігор виріс, він ходив у походи, вслід за Олегом, і кожен слухався його. І привели йому жону із Плескова (Пльскова) на ім*я Ольга". Відбувся династичний шлюб, який об*єднав землі Подніпров*я і Півночі, що завоювали варяги і прадавні землі Скіфії...
А ось, що пише Наталія Полонська-Василенко т.1, С.96: " Характеристично, що київський митрополит Іларіон у своєму "Слові о законі і благодаті", написаному до появи "Повісті времених літ." веде рід князів України-Руси від Ігоря, а не від Рюрика". Кому й сьогодні вигідні Рюрики - то ми добре знаємо ?:))
У Лотарінзькій хроніці під 959 роком згадано  "Ольгу - королевою Ругів" ?? Можливо, всетаки потрібно називати нашу Ольгу княгинею-королевою, або просто - королевою, адже князь менше цілого !? Про ругів - союзників гуннів пише Йордан, пізніше вони переселяються на береги Босфору і Мармурового моря (п.226). Цілком можливо, що руги були вихідцями із Скіфських земель ? А балтійським народом їх "зробив" сам Йордан ??
Крім того назва новоствореної держави Русь, ще не затвердилася на політичній сцені, і усі були в пошуках коріння й назви для цієї держави.
До останнього часу я не міг зрозуміти: Чому перша згадка про місто Галич у Літописі Руському така пізня - лише 1140 р. ?? Тепер зрозуміло, що колишнє Скіфське царство-королівство (Західна Україна) увійшло в склад Русі, як єдина, ціла впорядкована, одержавлена територія, де не було потрібно комусь доказувати на предмет приналежності до когось, чи чогось :))
Отож українська державність починається з 7 ст. до н.е. і перший наш скіфський цар звався - Спаргапейт (Геродот 4,76). Будемо надіятись, що колись з*являться банкноти Національного Банку України-Русі-Скіфії із зображенням царя Спаргапейта !?
...більше про кн. Ольгу можна прочитати тут на блозі стаття за 10 січня 2014 р. "Княгиня Ольга родом з Плісниська"...

6 коментарів:

  1. Відповіді
    1. Шановна Читачко - не вводіть інших читачів в оману. Тема статті присвячена передачі державності від Скіфії до Русі і відомі авторові факти, які це підтверджують наведенні у статті!.. але дякую Вам за те, що знайшли час її прочитати !!.

      Видалити
    2. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

      Видалити
  2. Відповіді
    1. Дурниць у житті і так багато, навіщо ще їх створювати !...

      Видалити
  3. То було ще у 2015 р...! Тим більш, я тоді швидко видалила свій коментар !! А Ви чомусь знову повертаєтесь до моєї помилки-дурниці, мабуть, тоді залишили без уваги моє прохання про вибачення ???? Ну простіть же врешті решт ! То що : прощення чи прощання ????...

    ВідповістиВидалити