четвер, 12 листопада 2015 р.

Работоргівля у Скіфії.

"Работоргівлю" не вдалося помістити у попередню статтю. Отож  повертаємось до книги Н.А. Гаврилюк "Экономика Степной Скифии" Киев 2013, де авторка "Хліботоргівлі" присв*ятила всього 4 сторінки своєї книги, а "Работоргівлі" аж 35 сторінок ( з 452 до 486). 
На С.456 взнаємо, що тема  скіфо-еллінської работоргівлі нашою наукою ще фактично не вивчалась. Далі Гаврилюк розповідає , які є наукові центри у світі, що вивчають тему рабства, які видання, які праці науковців. Все нормально, але коли авторка прямо зачіпає Скіфську історію виникають непрості питання на предмет трактування нею цієї історії !? Ось цитати із книги Гаврилюк:
С.475 : "... очевидно, что Степная Скифия могла предоставить на античный рынок в качестве первичного энергетического  ресурса рабов пригодных лишь для преимущественно несложной производственной деятельности ..."
С. 484 : "... Скифия могла предоставить неквалифицированную рабочую силу - рабов для горного дела, каменоломен. Поэтому скифские имена редко встречаются в эпиграфике метрополии".
С. 485 : " Поздние источники сообщают о вывозе рабов из Скифии. Полибий отмечает высокое качество доставляемой оттуда рабской силы ( Polyb, 1V, 38,4 ). Свидетельства Полибия подкрепляются сообщением Павла Оросия о попавших  в результате войны Филиппа !! Македонского и Атея в рабство скифов, когда в   рабов было обращено 2000 скифских мальчиков и женщин (Oros, !!!, 13, 4)."
Коментар Т.Д. : Роздуми Гаврилюк про якість рабів із Скіфії трохи суперечить свідченню Полібія ?! Безумовно Полібій правий, але виникає нове питання: Чому скіфських імен майже немає в написах (епіграфах) в Елладі ??
Вже з 7 ст. до н.е. існує велика держава Первісна (Геродот кн.4, 99) Скіфія: від Дунаю, Вісли до Дону, від Прип*Яті до Чорного і Азовського морів. Першою столицею цієї Скіфії було тогочасне  велике городище біля м. Немирів на Вінничині.
"В античному світі склалась стала літературна традиція щодо скіфської непереможності." - В.Грицюк "Військо скіфів" Київ 2009, С.115. Звичайно, що ця традиція склалась не на пустому місці. Класична (Первісна) Скіфія (7-3 ст. до н.е.) фактично прийняла участь тільки у двох великих війнах за весь час існування: 529 р. до н.н. - скіфська цариця Томіра на Кавказі розгромила 200 тисячне військо перського царя Кіра Великого і сам він загинув у цій війні. У Скіфії тоді  було багато полонеих з цієї армії.
У 519 р. до н.е. знову перський цар Дарій ! хотів завоювати Скіфію, але втрати його війська були тільки 80 тисяч чоловік, а самому вдалося врятуватись втечею разом з військом із Скіфії. Проти нього тоді воювали: Ідантірс, Скопасіс і Таксакіс  царі скіфські !
У 331 р. до н.е. Олександр Македонський послав свого полководця Зопоріона (очевидно на кораблях) із 30 тисяним військом, щоби він захопив скіфську Ольвію і створив таким чином тут базу підтримки для походу самого О. Македонського у Скіфію. Але скіфи разом із ольвіополітами розбили цей експедиційний корпус, ніхто не врятувався втечею ! О. Великому прийшлося із злості спалити Персополь і  підправити свої плани :))
Скіфи могли торгувати рабами, яких захопили в полон при походах на сусідні народи, держави.  У розряд рабів самі скіфи могли потрапити при зміні влади у Скіфії.  Скіфи, які програли це змагання і залишились живими, але були продані в Елладу у рабство. Звичайно, що їх не було багато і вони не були тупуватими, скоріше всього вони були близькими родичами програвшого претендента.
При цитуванні П. Орозія Н. Гаврилюк зробила дві помилки: неточно вказала координати цитати і кількість полоненних скіфів. На щастя книга Павла Орозія у мене є і називається вона " История против язычников" Санкт-Петербург 2009, С.204 (віримо, що колись буде і український переклад). Павло Орозій кн.3, 13: 
"6.Филипп, сняв с Византия осаду, всеми силами обратился к Скифской войне, в завязавшейся же битве скифы, хотя они и превосходили и числом и доблестью, были побеждены коварством Филиппа ( ??? - Т.Д.) 7. В ходе этой битвы было захвачено двадцать тысяч детей и жен скифского народа ... 8. Однако, когда Филипп возвращался назад путь ему преградили войной трибаллы... в ее ходе Филипп столь тяжко был ранен в бедро, что (македоняне) решили что царь погиб, обратившись в бегство, побросали награбленное".  А "награбоване", очевидно вернулось додому ?:))
Якби насправді Філіп переміг Скіфію, то ця війна чи битва була би описана багатьма античними авторами з великим апломбом, але цього зовсім немає !! Це була би велика сенсація світового масштабу, але це доволі проста вигадка П. Орозія, яку потрібно дочитувати до кінця :))
Тема відносин Філіпа, О. Македонського із Скіфією, царем скіфським Атеєм ще нерозроблена, неопрацьована українськими чи іншими істориками, тому й виникають, ось такі неприємні історіографічні моменти ..

2 коментарі:

  1. Сьогодні Перша Річниця з дня написання Тарасом цього багатозначущого для мене вірша, якого Він присв'ятив мені (аж чотири варіанти!).Ось перший головний варіант:

    NOV
    14
    Калинове вино.

    Минули перші
    вже морози
    останнє листя
    вітер одрива
    червоні кетяги
    калини
    горять
    як наше
    це кохання
    негаданне
    нежданне.

    Та ні
    ми щиро
    вірили
    надіялись тихенько
    сп*яніти
    від вина
    любові...

    Автор: taras duchcant, опубліковано 14th November 2014 тому

    ВідповістиВидалити
  2. Безмежно вдячна Тарасу за Його неперевершенну поезію, за вірші, присв'ячені мені особисто, і за це "Калинове вино", від якого я дійсно сп'яніла рік тому - настільки, що й досі ще п'яная від вина любові, невичерпної любові до Тараса...

    ВідповістиВидалити