середа, 3 вересня 2014 р.

Культові скарби часів бронзи.

У Флавія Філострата в "Житті Аполонія Тіанського" кн.3,21 згадується таке діяння індійського царя Ганга: "... зарив він у землю сім незламних мечів, щоби ніяке чудовисько не наближалося до його царства".
Цікаву наукову статтю про скарби бронзового і раннього заліза із вмістом 7 предметів написав львівський історик, археолог Дмитро Павлів : "Скарб с. Руда та деякі аспекти культової практики у гальштатський період на заході України" це із збірника "Матеріали і дослідження з археології Прикарпаття і Волині" Випуск 9, Львів 2005, С.257 . Переважно такі скарби бувають із сьомома бронзовими кельтами, а також браслетами, а на Закарпатті трапився скарб із  сьомома бронзовими мечами! Д.Павлів пише, що на території зокрема Польщі (південної) було знайдено кілька десятків подібних скарбів, а ще він наводить багато прикладів шанування числа "сім".
Святе значення числа "сім" має свою просторово-часову сутність: сім зірок Великого Воза (Ведмедиці) давали змогу точно орієнтуватися  за сторонами світу, а Місячний календар містив у собі чотири "сімки" - 28 днів. Ще Дмитро пояснював, що скарби подібного типу із числом сім предметів були для вшанування сонячних божеств ?! Тепер можна твердо сказати, що такі культові скарби мали пряме відношення до Землі-годувальниці !
Чи була у давніх індійців така культова практика невідомо (авторові Т.Д.), адже Флавій міг просто її перенести на персонаж свого роману, взявши її із європейського минулого, зокрема кельтського.
За Флавієм ми ще можемо зробити висновок, що кожен такий культовий скарб був справді - царським.. Чимало таких скарбів походять з 8 ст. до н.е., з тих неспокійних часів є і Михалківські золоті скарби, як бачимо все сходиться .
Вивчення світогляду наших предків тепер можна сказати стоїть на правильному шляху ...

Немає коментарів:

Дописати коментар