понеділок, 22 вересня 2014 р.

Спаргапейт - засновник Скіфської держави.

Геродот 4,76 перелічує династію скіфських царів: першим йде - Спаргапейт, другим Лік, третім Гнур, далі Савлій та Ідантірс.
За Діогеном Лаертським у Гнура ще були сини Анахарсіс і Кадуїд. Життя відомого Анахарсіса по багатьом даним вкладається у такі хронологічні рамки: 620(10) - 550(40) рр. до н.е. (А.С.Русяєва "Славетний мудрець-скіф  Анахарсіс" Київ 2001 р.). Тоді головні роки діяльності першого скіфського царя Спаргапейта будуть мати такі часові рамки: 700 - 675 рр. до н.е. (одне покоління це 25-30 років).
За археологічними даними скіфська культура починається з 7 ст. до н.е. - бачимо, що тут суперечностей немає! На річці Бог (Південний Буг) за тим же Геродотом у верхів*ї ріки було велике озеро де паслися дикі білі (сакральні) коні, а нижче по течії ріки стояв казан Аріанта, як пам*ятник всієї Скіфії!
За археологічними даними в басейні Південного Бугу є тільки одне велике скіфське городище Немирівське, кругле (святе) у плані і має свій початок у 7 ст. до н.е. З цього випливає, що його будівничим міг бути тільки перший скіфський цар Спаргапейт ! Гекатей згадує місто у Скіфії - Кардес ( тут корінь - серце) можливо так і звалася столиця Скіфії, а нині просто Немирвіське городище!?
Нині переважно більшість скіфологів впевнена, що кочові скіфи були іраномовними, як про це писав Геродот. За Стефаном Візантійським "скіфи - фракійське племя", а Плутарх писав, що  кельти мішались із скіфами і творили військо, що  мало спільну назву "кельтоскіфи".
Якщо знову вернутись до археологічних даних Скіфських часів - то вони не творять тут якоїсь однієї археологічної культури. Елементи "фракійської та гальштатської культур досить добре простежується на археолгічних пам*ятках Лісостепу, особливо Немирівського городища "  ( вже згадувана А.С.Русяєва С.40).
Тому думається пошукати мовні коріння імені Спаргапейт у архаїчній англійській  (кельтській) мові особливих заперечень нівкого не буде: spar - матч, бій півнів, суперечка, боксувати, битися, pay - плата, платня, розплата, карати, робити... "Боєва розплата" - можливий переклад імені Спаргапейт. Більш точний переклад дадуть мовознавці, а чим більше слово має значень - тим воно давніше! Очевидно, що ім*я Спаргапейт отримав коли об*єднав усі проскіфські племена.
Вірогідно, що Немирівське городище будувалось за один раз. Зійшлося все військо Спаргапейта (літом) і за один чи два тижні насипало вали, викопало рови і збудувало в*їздні  дерев*яні вежі з воротами.
А вали ніде не розмило, не осунулися, хоч стоять вже 2700 років!!! Очевидно, що землю з вибраних валів носили у плетених кошиках з верболозу, як у давньому Вавілоні. Велика кількість людей носила землю іще міцно своїми ногами її утрамбовувала, а після  закінчення валу його обкладали накопаним дерном, щоби через осінь-зиму-весну  вал не розмивався дощами-снігом. Тільки в одному місці, де вал загатив невелику долину і тут утворилося невелике болото-озерце - вал понижується десь на метр.
У східній частині городища, де вал з обох боків обступає ліс сьогодні, через вал йде невелика дорога, яка піднімається по валу вверх і потім вниз. Тобто вал виглядає незакінченим !? Це підтверджує ранішу догадку, що це було зроблено будівельниками спеціально. За давнім світоглядом: коли якусь річ зроблено (завершено) то до неї приходить Смерть. Недоробленість частини валу, якраз навпроти сходу Сонця цю здогадку і підтверджує!
Отож маємо вагомі аргументи, що Історію державності України слід почанати із засновника Скіфської держави - Спаргапейта і його столиці - Немирівського скіфського городища !..

2 коментарі:

  1. Не зрозуміло, хто ж таки був головнішим і найпершим царем у Скіфів ???
    - В одній статті написано : "...вони (скіфи) з'явилися,...від першого їхнього царя Таргітая !"... ?
    - В другій статті читаю : "...його будівничим міг бути тільки перший скіфський цар Спаргапейт !"...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Таргітай - був міфічним першо-царем ! а цілком можливо , що він цілком реальне історичне лице, особа із якої створили міф...

      Видалити