неділя, 25 серпня 2013 р.

Руський літописець про Скіфію.

У нашому важливому історичному творі "Літопис Руський" Київ 1989 р., переклад Л.Махновця, літописець лише чотири рази згадує скіфів.
Зразу же на першій сторінці серед країн, де проживали "Ноєві сини", згадується Сарматія, Тавріанія (можливо Крим) і Скіфія. В цілому Сарматія займала землі колишньої Скіфії і згадувати ці держави окремо одна від одної не можна.
На сторінці 6 - хазарів порівнюють із скіфами, очевидно, тут мається на увазі їх кочівний спосіб життя. На наступній сторінці літописець дає перелік народів, які проживали у "Великій Скіфії". Ось скорочений цей список: поляни, древляни, радимичі, в*ятичі, сіверяни, хорвати, дуліби, уличі і тиверці.
На сторінці 16 у 907 році повідомляється, що Олег ходив на Греків і взяв із собою такі народи: варяги, словени, чудь, кривичі, меря, поляни, сіверяни, древляни, радимичі, хорвати, дуліби і тиверці. Усіх їх літописець також називає "Великою Скіфією" !? Потрібно сказати, що античні автори такого політичного терміну, як "Велика Скіфія" не вживали, хоч ця країна була величезною: від Дунаю до Алтаю!
Щодо хорватів і дулібів, то такі народи-племена Русь не заселяли, літописець їх скомбінував, вигадав: дуліби - це був прошарок людей у слов*янському світі, які несли сторожову службу на охороні перевалів, переправ, важливих доріг, Балканська Хорватія у 1102 році підпала під владу Угорщини і очевидно руський літописець приписав цей "пропащий" народ для кількості     у Русі - Т.Дишкант "Походження Русі" Львів, Сполом 2009р. СС.6,8.
Автор (Т.Д.) "початком" Русі вважає червневий похід 860 року Аскольда та Діра на Костантинополь. Тоді візантійські вчені мужі задумались: хто ж на них напав??? Очевидно народ - виходець із колишньої могутньої "Великої Скіфії"!?
Також очевидно, що проблема з назвою нової країни: Русь - Велика Скіфія існувала, як мініум з 860 до 907 років! Один з титулів Володимира Великого - каган. Крім того тут виникає ще цікаве питання: Чому наші предки не повернулись до давньої героїчної назви - Скіфія ??

1 коментар: