неділя, 11 серпня 2013 р.

Українське плем*я - алани.

За описом "Європейської Сарматії" Клавдія Птолемея  алани належали до багаточисельного народу, який населяв цю країну, і називає він їх - "скіфи-алани". Тобто це можна зрозуміти, що алани тут проживали ще з скіфських часів (7-3 ст. до н.е.). "Аланські гори" К.Птолемея за моїм визначенням - це Приазовська височина. Землі алан на заході обмежувались Дніпром, а на півночі сягали м.Дніпропетровська, де проходила границя заселення цих земель "чорнолісьцями" - прямими предками скіфів.На сході, очевидно, алани межували з тіссагетами, кордон більш-менш  співпадав із кордоном нинішньої Донецької області. А на півдні до Азовського моря - це були землі "царських скіфів".
"Майже всі алани високі ростом і красиві, з помірно світлим волоссям... у всім подібні до гуннів..." - так описує їх Амміан Марцеліан. Якщо тут А.М. нічого не прикрасив, то бачимо, що алани антропологічно відрізнялися від гуннів - пізньоскіфське плем*я, яке проживало на правому березі нижнього Дніпра.
У "Тактиці" Арріан, згадує, що одні римські вершники "носять дротики і атакують на аланський і савроматський спосіб".
Інший античний автор Аппіан зазначає, що "алани не носять такого довгого волосся, як скіфи".
Пізніше, Прокопій Кесарійський напише таке:" Вандали колись проживали біля Меотиди. Страждаючи від голоду, вони направились до германців, які тепер називаються франками, і до ріки Рейну, приєднавши до себе готське плем*я аланів. Потім, рушили під керівництвом Годігіскала і поселились в Іспанії".
У знаменитій битві на Каталаунських полях 451 року, проти гуннів Аттили воюють алани на чолі з своїм царем Сангібаном.
Ще Йордан згадує, що частина аланів "зі своїм вождем на ім*я Кандак отримала Малу Скіфію та Нижню Мезію". І, що дід Йордана був писарем у цього Кандака.
Я дотримуюсь думки відомого українського історика М.Брайчевського, щотак звані "готські" племена були вихідцями із Північного Кавказу, зокрема на це вказує мовний аналіз імен готських царів.Крім того Північний Кавказ населяють гірські народи, які складають зовсім окрему мовну сім*ю Північнокавказьку. З цього можна зробити висновок, що ця мовна сім*я тут і зародилась!
Найбільш вірогідно, що алани, ще в доскіфські часи прийшли з Північного Кавказу і поселились на лівому березі Дніпра і проживали тут довший час... У всякому разі роботи історикам, антропологам, археологам, мовознавцям щодо Аланської історії ще є багато, ще як  сюди добавити "роксолан" - світлих алан , то справді дуже багато!..
За генетичними дослідженнями по гапло-групах Кавказька група (G) , основна територія поширення це Північний Кавказ в Україні складає близько 4 процентів. Тобто, приблизно 2 мілійони нинішніх українців мають свої прямі батьківські коріння у Північному Кавказі - нащадки алан, роксолан, готів, язигів збереглися у нас.

Немає коментарів:

Дописати коментар