вівторок, 6 серпня 2013 р.

Скіфська "приватна власність".

Українські правники можуть добиватись визнання у світі того факту, що  витворенню законів про "приватну власність"  - основи сучасного світового суспільного життя відбулося у нас ще у Скіфські часи !!!
Римський історик Помпей Трог у своїй "Філіппівській історії"  чимало правдивого написав про ці скіфські ,  героїчні часи. Так що і сьогодні українські науковці (В.С.Крисаченко 1996р.) вважають, що це "своєрідна ідеалізація та возвеличення скіфів, їхніх цінностей, звичаїв...", тобто вигадка.
Помпей Трог кн.2,2 :"Найтяжчим  злочином  у них (скіфів) вважається крадіжка"! Якби це  письмове свідчення було одиноким фактом, то так можна було би говорити про "ідеалізацію скіфського життя". Але інший римлянин, географ Помпоній Мела писав, що "Асіаки (аксіаки) не знають, що значить красти"!
Клавдій Птолемей подає координати "устя ріки Аксіак", що за моїм визначенням відповідає устю лиману  Тілігульському, який ще в давні часи служив границею між місцевими землями.
Вище згаданого устя в районі нинішнього села Червона Українка Миколаївської області слід шукати античне місто Ордесс, яке очевидно й було головним, столичним містом аксіаків. На сході землі аксіаків межували із землями Ольвії і границя, очевидно, йшла серединою лиману Березанського і однойменної річки. Ось в основному окреслені землі де проживали аксіаки.
В цілому потрібно сказати, що скіфські закони не появились самі по-собі. Один із Семи мудреців еллінів, скіфський царевич Анахарсіс склав "вісімсот рядків віршів про скіфські та еллінські звичаї (закони) в житті і на війні".
Адже Велику Скіфію в той час населяло чимало різних народів: землеробські, кочові, і були міста-держави заселенні еллінами, а ще в Карпатах, Криму і на Кавказі проживали  гірські народи, які мають досить відмінний стиль життя від "рівнинних" народів.
А що Конституція Скіфії була дієвою це показують блискучі перемоги над перськими царями: Кіром Великим і Дарієм Першим, над полководцем Олександра Македонського - Зопіріоном.
Цілком очевидно, що учень Арістотеля - Клеарх Солійський нічого не вигадував, коли писав:" Спочатку один тільки скіфський народ користувався загальними законами".

Немає коментарів:

Дописати коментар