середа, 14 серпня 2013 р.

Черняхівсько-Ранньослов*янська проблема.

У світовій археології і зокрема її українській частині існує велика проблема, яка звучить так: Чому археологічні культури слов*ян: корчацька, пеньківська, які прийшли на зміну черняхівській виявились фактично кроком назад у своєму суспільному розвитку? Яскравим прикладом цього є відмова ранніх слов*ян від гончарного кругу і виробництво тільки ліпної  кераміки ??
Як зазначають історики, зокрема М.О.Чмихов, Н.М.Кравченко, І.Т.Черняков "Архелогія та стародавня історія України" Київ 1992, С. 283: "Черняхівська культура - одне з найбільш яскравих історико-культурних явищ в археології... (є) близькою до культури римських провінцій...".
Величезна Римська імперія почала за Діоклетіана робити великі внутрішні зміни. Її фактично було перетворено у монархічну державу з розвинутим бюрократичним великим апаратом, постачання армії, великих міст було організовано на натурально-господарській основі. Хоч Рим залишив Дакію 271 року, але залишилось чимало народів, племен, які були в різній залежності "дружбі" від нього. Крім того сама Римська імперія почала процес "варваризації", у військо приймали цілі варварські загони та відділи. Рим став залежним від варварів, варвари стали залежними від римських грошей.
Успішним імператором був Валентініан Перший: 366 р. вигнав алеманів з Галлії, до 374 року успішно вів оборонні війни проти франків і саксів на Рейнській границі, римську владу у Британії відновив до Адріанового валу, сильно укріпив Рейнсько-Дунайську границю... Найбільш вірогідно, що в його Валентініановій голові визрів план підкорення колишньої , непереможної Скіфії, в якій на той час залишилось незалежними всього два народи-племені: анти та гунни. Смерть в один рік Валентініана і Германаріха, може бути цілком випадковістю, а можливим діянням "молодих" сил, які прагнули самі змінити світ. Проримські готи, які розпочали перші війну, у 376 році від антів і гуннів зазнали поразки. А в 377 році гунни вже захоплюють римську провінцію Паннонію, яка була на протилежному боці Дуню. Захоплення цієї провінції, напевно впершу чергу, було пов*язано з тим, що тут народився той же Валентініан і його брат Валент, який на той час ще правив східною частиною Римської імперії у Константинополі.
Подальші успішні дії гуннів, антів та інших народів проти римлян, привело їх до розуміння, що прийняття римських грошей, звичаїв, технологічних та інших досягнень - в цілому веде їх до прямої залежності від самого Риму. І наші предки відмовились від гончарного кругу та інших тогочасних речей...

Немає коментарів:

Дописати коментар