вівторок, 6 листопада 2012 р.

Монети царя Атея.

         Досить грунтовну статтю про монети Атея написав  Анохін В.А. "Монеты Атея" , Скифские древности, Киев 1973, СС.20-41., ми нею скористаємося. Відомо дві серії монет цього царя. Монети першої серії Атея чеканилися, як "дідрахми абдерської системи", за такою системою чеканив своє срібло і Філіп. Автор (Т.Д.) до останнього моменту не міг зрозуміти: чому скіфський цар Атей карбував свої монети із зображенням всегрецького героя Геракла? Але ось читаємо у Діодора "Історична бібліотека" кн.17,1: 2Олександр по батькові походив від Геракла, а по матері від Еака". Ще як згадаємо, що його батько філіп хотів поставити мідну скульптуру Геракла в усті Дунаю. То очевидно, що цією монетою Атей показав хто є насправді "справжнім нащадком" Геракла.
       Друга серія монет Атея карбувалася за егінською системою і була легшою від першої, крім того за цією системою карбував срібло і Олександр Македонський. Крім цього ці монети Атея мають три початкові букви назви міста, де вони карбувалися - Калатія, нині це румунське місто Мангалія, близько 40 км від Томів-Констанци. На одній стороні зображено голову грецької богтні Артеміди. За ваговою системою, очевидно, що монети Атея другої серії карбувалися вже в часи О. Македонського, тобто йому на противагу.
      Але перед нумізматами стоїть велике питання: А де ж карбувалися монети Атея першої серії? Анохін стверджує, що зображення Геракла  є дуже подібним до зображення його на монетах міста Гераклія Понтійська, можливо, що це  одна й таж рука різчика штемпелів. Вірогідно різчика штемпелів і його підручних Атей запросив на один сезон наштампувати його монет. Польова ставка скіфського царя була в районі Калатії і тут десь поряд і грецькі спеціалісти випустили цю серію монет із зображенням царя Атея. Очевидно, що це сталося після поразки Філіпа від Атея.
    Пізніше вже самі городяни Калатії отримали дозвіл від Атея відкарбувати монети другої серії. Границя між Фракією і Скіфією тут проходила у районі міста Діонісополя, нині це болгарське місто - Балчик. Ось куди дотягувалася західна границя Скіфії.
     Лукіан 2 ст. н.е. писав, що "...скіфський цар Атей воюючи з Філіпом біля ріки Істр загинув маючи більше 90 років". Звичайно, що молодий Атей попросту не міг би всиновити Філіпа, адже йому у 340 р. було вже 38 років. А на монеті першої серії  ми бачимо Атея молодим чоловіком з вусами без бороди. Була би борода, художник мусив би її зобразити. Очевидно, що Атей жив в часи Олександра Македонського. Бо коли останній перебував у Середній Азії Курцій Руф пише кн.7,7 , що цар скіфів послав свого брата Картасіса з великим загоном вершників, що воно відігнало військо македонян. Цікаво тут, що ім*я цього скіфського царя не названо!? Був би не Атей - думаю ім*я його було би написано...

2 коментарі: