субота, 10 листопада 2012 р.

Похід Зопіріона у Скіфію.

         Цей похід полководця Олександра Македонського - Зопіріона у Скіфію і досьогодні є малоцікавим для вітчизняних істориків. "Якийсь Зопіріон" - ось так коротко і незацікавлено про нього пише великий український історик Михайло Грушевський. Отож коротко, щоби не відбирати окраєць хліба у наших спеціалістів нагадаю: хто і що писав про цей похід:
       Помпей Трог розповідає про Зопіріона, як начальника Понту, який втратив 30 тисяч війська у Скіфії, на яку нібито  він сам по-своїй волі напав. Ще в цьому епізоді П.Трог розповідає про велике повстання у Греції і зокрема у Спарті, якою тоді керував цар Агіс.  Відомий Арріан, напмсав цілу книгу про  О.Македонського, але хоча би два речення присв*ятив  би цьому походу - то цього зовсім немає, адже це все портило б загальну лаковану картину Історії  О.Македонського. Але у Арріана є цікава згадка , що   О.М. відправив гіпарха Менета з 3000 талантів срібла для Антипатра, щоби цей взяв скільки йому буде потрібно для війни з лакедемонянами.
       Інший історик Діодор повідомляє про переворот у Фракії, який очолив Мемнон проти Македонського, лише після цього піднялася Греція.
      Курцій Руф, чи то вже його редактори, пише, що Зопіріон, як правитель Фракії загинув у морі від "раптової бурі" йдучи походом на гетів.
       Але одного античного історика Макробія варто процитувати повністю: " Борисфеніти, обложені Зопіріоном, відпустили на волю рабів, дали право громадянства іноземцям, змінили боргові зобов*язання і таким чином змогли витримати облогу ворога".
     Підіб*ємо підсумки: Олександр Македонський назначив Зопіріона не тільки намісником Фракією, але в всього Чорного моря (Понтом). Цілком очевидно, що за наказом О.М. Зопіріон зібрав військо і посадив його на кораблі, зібрані з підвладних  причорноморських міст і в йілому рушив цією ескадрою у Скіфію, де обложив Ольвію, щоби таким чином тут створити плацдарм для підтримки походу самого О.М. через Кавказ у Скіфію. Авантюра геніального полководця з тріском провалилася, очевидно, що далеко не всі фракійці загинули під стінами Ольвії. Частину їх вірогідно скіфи послали назад і Фракію для підняття повстання проти влади  О.М.
        Покище був живий О.М. і зберігалася загроза із ним війни і у Ольвії  зберігалася певна сума грошей на випадок цієї війни. Після отримання  достовірної вістки про смерть О.М. ольвіополіти нагородили свого співвичизника величезною сумою грошей - 1000 золотих монет. Каллінік на ці гроші поставив статую Зевсу-Спасителю, про це можна прочитати на кількох уламках кам*яного декрету  з Ольвії.  Очевидно, що Каллінік - це та людина, яка в один дуже  неприємний день для Ольвії і Скіфії запропонувала змінити дещо у  ольвіполійських законах...
      Похід Зопіріона не можна вивчати окремо від решту тогочасного світу.

2 коментарі:

  1. Наша маловідома і малодосліджена Історія...

    ВідповістиВидалити
  2. От Ви цю історію і робите більш відомою і більш дослідженою - шляхом внесення до неї своїх неперевершених знань !

    ВідповістиВидалити