субота, 3 листопада 2012 р.

Олександр Македонський і Скіфія.

      Пишучи учора допис про Олександра Македонського , появилися у мене читачі з таких  країн, як : Індонезія, Бельгія, Болгарія, Франція, Німеччина, США , Росія  і звичайно Україна.Хотілось би усім своїм читачам сказати, що відносини між Олександром Македонським і Скіфією все ще дуже мало цікавлять науковців і дослідників і вони фактично не є дослідженими.
       Після смерті Дарія 3, літо 330 р. Олександр пішов  завойовувати північно-східні провінції перських царів: Гірканію, Бактрію і Согдіану. Столиця Согдіани місто Мараканда, нині Самарканд. На допомогу населенню зокрема Бактрії і Согдіани приходять скіфи, точніше скіфські загони. Один такий загін у 600 чоловік і військо Спітамена розгромало загін Менедема, який складався з 2 тисяч піхотинців і 300 вершників. Це була перша значна поразка македонського війська у Азії. Про загибель Менедема пише К.Руф і Арріан. Ці ж автори пишуть і про європейських скіфів у нинішній Середній Азії. Руф пише кн.7,10 про товариша О. Македонського - Пенду, який поїхав у європейську Скіфію для переговорів із Мараканди. А у кн.8,1 Руф повідомляє, що від скіфів, які проживали за Боспором вернувся Берда, посол Олександра. Тобто ми бачимо, що воюючи у Бактрії, Согдіані Олександру прийшлося вести переговори із скіфами, причому європейськими скіфами. У сучасних дослідників можна прочитати, що ось цей чи інший античний автор погано знає географію і плутає Сирдар*ю з Доном, з Оксом і т.п. Але найбільш вірогідно, що античні автори не погано знали географію, просто вони не могли про це написати правдиво.
         Читаємо, що Македонський переправився через Сирдар*ю в районі нинішнього міста Ходжента і переслідував скіфів "на віддаль 80 стадіїв" - К.Руф кн.7,9 .   У Арріана кн.4,4 Македонський написався під час погоні за скіфами поганої води і не зміг догнати всіх скіфів. У юнацькому творі Плутарх пише 2,( :" ... він гнався за ними на коні цілих 150 стадіїв, терплячи великі страждання від розладу шлунку". Подорослішав Плутарх пише: "... він не шкодував  себе, не уникав небезпек, навіть перейшов ріку Орексарт, яку приняв за Танаїс, і примусив утікати скіфів, переслідуючи їх цілих 100 стадії".     Переправа Македонського на землі Скіфії і погоня за  самими скіфами на 80, 100, 150 стадіїв - все це вигадки, адже така переправа означала би війну із Скіфією для Олександра Македонського. Це спроба олександрівських істориків, хоча би на папері дати можливість Македонському побувати на землях Скіфії.
       У Павла Оросія є цікава згадка  кн.7,34,5 :" Феодосій енергійно напав на ці великі скіфські племена, які наводили страх на всіх предків, від яких ухилявся навіть Олександр Великий".

Немає коментарів:

Дописати коментар