неділя, 7 жовтня 2018 р.

Головоломка Геродота - 1.

      На 25 форумі  видавців у Львові купив я ще книгу Петра Гавриша та Валерія Копила " Загадка стародавнього Гелона". Книга вийшла у полтавському видавництві "Дивосвіт" ще у 2010 році, надрукована на крейдяновому  папері, кольорові фотографії, ілюстрації, карти - є чому  позаздрити. Обидва автори із села Більськ, що нині вважається було містом Гелоном про яке писав Геродот. П. Гавриш академічний історик-археолог, В. Копил  краєзнавець - зібрали усі можливі факти, версії, що мають відношення до Геродота та згадуваного ним міста Гелона, книга має 212 сторінок. Список літератури, якою користувалися автори  починається з сторінки 184 і до 211 стр.
        Але у цьому списку немає навіть згадки про працю Плутарха (46-119 рр. н.е.)  - "Про зловорожість Геродота" ? Наші сусіди це складне слово перекладають, як " злонравие, злокозненность".
        Плутарх у цій праці розповідає проте, як Геродот обріхував інших греків і наводить при цьому приклади і аргументи...
Здається значна більшість істориків давніх і нинішніх вважає цю працю Плутарха своєрідною помстою Геродоту і не звертає на неї відповідної уваги !?
         Про цю важливу працю Плутарха навіть не згадує а. Білецький, який зробив повний переклад Геродота на українську мову (1993р.) ??
         Напочатку своєї праці Плутарх пише:     "... Коли би я захотів розглянути всі інші брехні і вигадки Геродота, то для цього потрібно би було би написати не одну, а багато книг..."
        Ось одинадцять прикладів із "Історії" Геродота, які я вважаю вигадкою, брехнею самого "батька історії" :
   1.    Геродот 1,191 пише, що Вавілон був взятий нападом перського загону. Археологи знайшли глиняний циліндр на якому було написано аккадською мовою, що Кіром Вавілон був взятий дипломатією і цілком очевидно, що підкупом - перси  ввійшли у Вавілон мирно. -  "Хрестоматия по истории Древнего мира" М. 1950, т.1, с. 210-211.
   2.    Геродот 1, 204-214 розповідає про массагетську царицю Томіру, яка перемогла військо вище згаданого .Кіра, а його голову було  кинуто у мішок з кров,ю.
        "Античні автори, як Діодор Сицилійський, Помпей Трог, Амміан Марціліан, Йордан та Секст Юлій Фронтін називають  Томіру  -  скіфською царицею !? - Тарас Дишкант " Фальсифікація Скіфської історії Геродотом" Львів, Сполом 2011, с. 8.
        Гляньте у сучасні Історії України - чи є там згадка про  скіфську царицю Тоиіру ???
   3.    Геродот 4, 1-4  розповідає про те, як 28 років скіфські воїни перебували в Азії, а після повернення їм   довелося вступити у боротьбу  із синами рабів, які народили скіфські жінки, бо ті не змогли дочекатись додому своїх чоловіків ??
        По-перше воїни, ще й на чужій території так довго тоді не жили, не жили довго взагалі в ті часи.  По-друге все військо скіфів не могло піти в  Азію !
        Це Геродот придумав таке  оповідання, щоби зганьбити, знеславити скіфських жінок, бо ніяк очевидно не міг забути  скіфську царицю Томіру і її перемогу . А наші  історики в цю майстерну брехню Геродота твердо вірять й досі.
    4.    Геродот 4, 89-91  розповідає про цікаву місцевість у якій є скала із 38 джерелами лікувальної холодної і горячої  (термальної). Дарій Перший біля тих джерел пробув із військом три дні і навіть там поставив стелу з написом.
           Ці джерела ще й досі є в Болгарії в місті Кюстенділ , але вони знаходяться зовсім не в тому місті, де так старанно їх координати написав Геродот !?
   5.    Попередник Геродота - Гелланік, згадує про скіфське племя - амадоків і "земля їх називалася - Амадокією" !?
        Клавдій птолемей "Географія" в описі Європейської Сарматії  згадує зокрема і амадоцьке озеро, і Амадоцькі гори і місто Амадоку .?
       Геродот про Амадокію, амадоків абсолютно нічого не пише ???
   6.    Геродот 4, 18,19, 47, 54   описує "велику" ріку Пантікап. За сучасними географічними реаліями сюди підходить права притока Дніпра - річка Інгулець.
        Але назва цієї ріки дуже співзвучна назві столиці Боспору - Пантікапею (Керчі нині), що у Криму. 
        З середини 6 ст. до н.е. Пантікапей карбував вже власну монету, тобто за 100 рокв до життя і діяльності Геродота. Геродот таким чином вводив в оману простого читача, що щось чув про Пантікап, Пантіканей .- В.М. Зубарь, А.С. Русяева " На берегах Боспора Киммерийского" Киев, Стилос, 2004, С. 43-44.
   7.    Геродот  4, 47 (55, 56) перераховує ріки, які є "найбільш  відомі і судноплавні"  - серед них і ріка - Гіпакіріс .
        Але цю річку й до сьогодні не знайдено !!Скоріше всього Геродот ввів її, щоби заплутати читача , який би хотів за його описом Скіфії створити хоча би схематичну карту Скіфії !
   

5 коментарів:

  1. Нарешті мене впустили до нової статті, присвяченної в основному Геродоту. Мабуть, було б якось інакше компонувати авторські роботи : Геродоту віддати геродотове ?... Нехай би зібрались всі труди про "батька історії" під єдиною Геродотовою "шапкою" - це з боку Автора стало би визначною дією. Маються на увазі пізнавальні статті про цього історика, щоби всі данні про нього набули цілостності.
    А ще треба додати, що подана стаття, можливо, матиме продовження, і Автору треба було б повідомити про це з самого початку ! Мій відгук тоді був би повнішим і відповідним до всього матеріалу. Але і так добре, вибачте.
    Щодо суті цієї праці - вона написана дуже грамотно і критично, з наголосом на більш прискіпливе слідування Геродотом до історичності !
    Автор, як бачимо, торкнувся важливішої і спірної частини в історії, і це має велике значення, адже дано далеко не кожному історику...Дякуємо за таку Його незвичайну сміливість !!!!

    ВідповістиВидалити
  2. Самі вони не захочуть, бо також ледачі - збирайте їх всіх і заганяйте, як овець в кошару...
    Здається, в Геродота вже нічого нового на сьогдні не з'явиться - то тепер черга за Вашими висновками ! Вірю, що вони мають існувати невизначенно довго і підійти до багатьох праць !!!

    ВідповістиВидалити