середа, 17 жовтня 2018 р.

Прадавній Бужеськ (Буськ).

      Після    написання книги Тарас Дишкант "Буська мідна пластина: пори року" Львів, Сполом, 32 сторінки, а також статтей у цьому блозі:   "буський король Бож" за 25 червня 2018 р.. і останньої статті "Гончарівська бронзоливарна майстерня ранньоскіфського часу та історія Буська"  за 3 вересня 2018 р. прийшла думка, що місто Буськ (давній Бужеськ) існував, як центр місцевої влади ще у Скіфські часи, тобто у 7-3 ст. до н.е. !
      З цього випливає, що в часи короля Божа  - Бужеськ також був владним центром !
             А знаходження унікальної мідної пластини в самому центрі Буська (біля церкви св. Миколая) говорить про те, що  Буськ був владним центром і тоді,   в мідно-бронзову епоху, а це 4000-2500 рр. до н.е. - "Словник-довідник з археології" Київ 1996, с. 164. І ця платина тут є зовсім не випадковою !!!
       Природні умови  посприяли на місці нинішнього міста Буська створенню тут серйозного укріплення.
       Високі береги і широка до певної міри заплави таких річок, як Західний Буг і Полтва, все це посилювало оборону Буська. Крім того річечка Солотвина ділила західно-бузьку частину ще на дві частини. Щоби взяти в облогу давній Бужеськ потрібно було виставити військо не тільки з головного південного боку  (Німецький бік - передмісття Буська), але послати ще три загони війська, які би блокували б нинішні три передмісття Буська: Ліпибоки, Довга і Коротка сторони, Підзамче .
        Ці ворожі загони могли в будь який час атаковані обложеними бужчанами чи  підходом  своїх військ і допомоги вони б недочекались.
        В разі великої небезпеки бужчани (влада)  таким чином могли б покинути обложене  місто, а потім повернутись.
       У давні часи брати в облогу Бужеськ було дуже складною справою, а отримати тут перемогу - взагалі неможливо !
        Останнім сплеском  владного великого центру Бужська було утворення на недовгий час тут руського удільного князівства з столицею у Бужську ...
        Яка його була територія, які землі воно займало - дослідників й сьогодні по цій темі немає !!!
     

15 коментарів:

  1. В цій своїй статті, і ще в деяких інших, Автор посилається на свою книгу "Буська мідна пластина: пори року" Львів, Сполом (2007 р.?). Мене зацікавила саме ця загадкова знахідка ! Далі я узнала із Його же роботи : " Наша спадщина " про Буськ", що І.Ціхоцький (хто такий,посада?) додав ще "Піктографічні написи з Буська" - тут йдеться про унікальну знахідку з малюночками на мідній мініатюрній пластині , яка була знайдена в Буську. Знахідка потребує детальної кольорової фотозйомки, чіткої прорисовки малюнків і аналізів самого металу, з якого виготовлена? Тоді, мовляв, наукові кола візьмуться за інтерпретацію - того, що зображено на цій унікальній Пластині ! Але "наукові кола"- тому є науковими, що самі роблять і дослідження, і аналізи, і висновки. А покищо ...
    Ви добре розпалили інтерес і до пластини, і до уявної облоги Бужеська!
    Ще питання до Автора: як знайти ту Вашу книгу ""Буська мідна пластина: пори року"? Я витратила на її марні пошуки багато часу ! Треба було якось пояснити людям, що ...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ця моя книжечка має бути в Парламентській бібліотеці в Києві, думаю, що можна заказати там ксерокопію ! Це ця книжечка є у львівських наукових бібліотеках...

      Видалити
    2. Іван Ціхоцький викладає українську мову у Львівському університеті ім. і. Франка..

      Видалити
  2. ...і що, цей викладач з української чомусь має право займатись Історієй Бужеська чи затверджувати історичні артефакти ???
    А про згадану вище Вашу книжечку напишіть, будь ласка, невеличку статтєйку для цього блогу - це має бути шляхетний лицарський вчинок з Вашої сторони !!! Чи Вам щось звісно про подальшу долю буської мідної пластини ?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Статейка по цій книжечці неможлива !!! Бо там все нове !!! І неординарне !1 Якось так

      Видалити
  3. І не треба наїзджати на Івана Ц. - це я колись його привів в Археологію Буська !!

    ВідповістиВидалити
  4. Хіба я "наїздила" на того Івана Ц.? (бо я ще пам'ятаю, яку він автопослугу зробив колись заради мене, за що я йому досі дуже вдячна !).
    Щодо Книжечки : це ж гарно, що там ВСЕ НОВЕ І НЕОРДИНАРНЕ (якось так !).
    Я тепер ще більш бажаю її(хоча би статтю про неї) прочитати !!!!! або я того не достойна ?

    ВідповістиВидалити
  5. Історія давнього Буська - й далі залишається таємницею...

    ВідповістиВидалити
  6. Дякую за згоду(до певної міри) !!!

    ВідповістиВидалити