понеділок, 8 жовтня 2018 р.

Головоломка Геродота - 2.

   8.   Геродот 4,62  описує жертовник скіфського бога Ареса із хмизу, який має чималі розміри і сам хмиз  гниє і осідає від непогоди ??
         Якісь недолугими виглядають наші предки - скіфи ? Та ж простіше було би цей жертовник з хмизу підпалити і все би згоріло.     Тим більше біля скіфських городищ і поселень зустрічаються "зольники", які мають початок з "епохи пізньої бронзи"  -  "Словник-довідник з археології" Київ, Наукова думка, 1996, С. 94.
          Тобто Геродот нагло бреше про звичаї скіфів..... хмиз таки палили !
    9.   Геродот 4,59  подає імена скіфських богів і їх відповідники у грецькій міфології, а ще перед тим Геродот 4, 5 до імен перших скіфських царів додає іранський суфікс - "ксай2 і робить скіфів  таким чином іранським народом !   Історики сьогодні й досі цьому вірять !?  Хоча імена скіфських богів зовсім не подібні на іранські боги і тим більше на осетинські...
         Зовсім недавно мені довелося встановити, що головний скіфський бог - Папай , його ім,я-слово є українській мові і що до сьогодні існує  лемківське прізвище - Папайло ! -  дивись мою статтю в цьому блозі - " Скіфський (праукраїнський бог ) -  Папай"  за 30 липня 2018 р.
         Скіфи не були іраномовним народом - це вигадка і хитра брехня Геродота !
   10.   Геродот 4, 98 розповідає, як Дарій Перший зав,язав на ремені 60 вузлів і наказав іонійцям за кожен день розв,язувати по одному вузлі -  відміряючи таким чином час !?
         А ще Дарій залишив одних іонійців для охорони важливого мосту у Скіфію через Дунай ?? Все це звичайна брехня !  По-друге, як Дарій знав, що пробуде у Скіфії війною рівно 60 днів ?? По-третє,  у знаменитому Бехістунському написі Дарія використано три мови Перської імперії: перську, еламську і вавілонську. То що Дарія не знайшлося якогось грецького писаря, який би міг написати і прочитати указ перського царя для іонійців на їх рідній мові ?
        Таким чином Геродот вирішив посміятися з Дарія...
   11.   Але це не одна насмішка Геродота над Дарієм.  Геродот 4, 131-132  пише про дари для Дарія від скіфів - птаху, мишу, жабу і п,ять стріл. І що розгадувати значення цих дарів взявся сам Дарій оточений когортою підкорених царів, полководців....
     Добре, що збереглося повідомлення Ферекіда, який жив  ще до Геродота і писав про ці дари скіфів, і що замість п,яти стіл - там був скіфський плуг !? і що розгадувати значення тих дарів взявся спочатку тисячник - Оронтопаг .
                     Як бачимо Геродот далеко є не "святим" і тому до його творчості потрібно підходити із всім апаратом дослідження історичної науки, а не робити з нього ідола поганського !
           Напочатку праці Плутарх "Про зловорожість Геродота" повідомляє,  що  читання своєї Історії (її фрагментів)  Геродотом перед афінською  громадою за поданням Аніта він отримав 10 талантів срібла ( це близько 262 кг), тоді як річний державний прибуток Афін сягав приблизно 1000 талантів.
          Ряд істориків вважають, що ці  гроші були надані за " за надзвичайно вадливу політичну чи дипломатичну діяльність на користь Афін"  - П.Гавриш, В. Копил "Загадка стародавнього Гелона"  Полтава 2010 , С.24 .
         Скоріше всього верхівка Афін нагородила Геродота за розвідувальні дані, які  він здобув під час Греко-Перських війн  5000-449 рр. до н.е.  будучи, очевидно, громадянином однієї грецької держави, яка була залежна від Персії. 
         Ще Геродоту вручили таку велику суму грошей - бо він їхав на творення  всегрецької колонії Турії і він там очевидно,  мав творити архів нового міста.  Афінська  верхівка   хотіла мати в новій колонії свого досвідченого агента, і там він і писав свої "Історії" , які починаються так : " Тут виклад дослідження турійця Геродота..."
         Головна якісь розвідника, як сучасного так і давнього полягає в тому  , щоби  яскраво, зрозуміло і точно описати те суспільство в якому він перебуває, досліджує для своїх кураторі...
         Що таке архів грецької  держави ?    Це копії чи справжні  договори, які ця держава мала із своїми сусідами, воєнно-політично-економічні описи цих же сусідів  і тим більше ворогів, договори про границі , договір про торгівлю, дружбу і т.п. ..
        Очевидно маючи такі великі гроші у Турії Геродот керував архівом міста і мав час для написання своєї "Історії" , і тримав постійний звязок з Афінами.
        Щодо справжнього знаходження міста Гелона, про яке пише  закручено Геродот, то його варто шукати у верхів,ї озера Ялпуг Одеської області . -  Т. Дишкант "Правдива Скіфія" Львів, Сполом, 2009, С. 33-34 і карта знаходження Гелона на сторінці 37 ...

.


       

6 коментарів:

  1. Щодо суті 2-ої частини праці - так як вона написана у вигляді продовження 1-ої, то за змістом і стилем особливо від неї не відрізняється, та й критичністю також, з наголосом на ще більшу прискіпливість ! Я не заздрю бідному Геродоту, адже в цій частині Автор зовсім розніс його в "пух і прах" причепливістю і вимогливістю . Та й ще "навчав" скіфів підпалювати хмизові жертовники Богам, яким скіфи дуже вірили. А це вже святотатство ! Автор добряче підтримує Плутарха за звинувачення "батька історії" у всіх історичних гріхах...
    Автор, як бачимо, сміливо торкнувся важливішої і спірної частини в історії, і це має велике значення, адже дано далеко не кожному історику...Дякуємо за таку Його незвичайну сміливість !!!!

    ВідповістиВидалити
  2. Дякую, Надіє за коментар !
    Перша і друга частина статті - чорновика писалася разом, одночасно.
    На жаль мені сьогодні невідомо - чи є хоч один український історик чи краєзнавець який би по-справедливості вважав Геродота брехуном .
    Щодо "зольників" - то такі археологічні об,єкти, які справді мають багато золи, землі і різних тогочасних речей які кидали у вогонь в якості пожертви.. Вони бувають висотою до кількох метрів, як кургани... Так що ваша іронія тут абсолютно до нічого!

    ВідповістиВидалити
  3. Ви ж не Геродот, Тарасе, щоби вигадувати про мою іронію, якої зовсім не було в тому абзаці, мабуть трошки, де написала "навчав скіфів підпалювати...", ну хіба їх можна "навчити"? Просто, я писала про божественне (жертовники), а Ви про земне (зольники)....жаль, але це якесь непорозуміння...прошу прощення !

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Знайдіть в інтернеті текст Історії Геродота і про цей жертовник прочитайте, і Вам буде смішно з Геродота і його брехні. Перше число значить номер книги...

      Видалити
  4. Це ужас ... якби я знала, що таке "жертовник", ніколи би не читала про нього... я навіть не уявляла - думала, це якесь молитовне місце, де звертаються до бога, ну ще багаття розпалюють з якогось хмизу... А виявилось щось зовсім інше ... - таке жутке дійство можуть робити тільки дикуни !!! Так ось які ці скіфи ! Я більш про них нічого й знати не хочу... Ви ж в курсі, що я і без цього не сплю, а тепер і... Навіщо Ви послали мене до Геродота ???? А може це все його брехні ?.... ну, як мені це забути, Тарас ?...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. То таке було життя - більш як 2 тисячі років тому назад. а зараз все покривається різними законами і пр.... все те саме...

      Видалити