понеділок, 15 жовтня 2018 р.

Кюстенділ.

     1.   За вікіпедією місто Кюстенділ знаходиться на заході Болгарії. У цьому місті є 40 джерел з термальною водою з температурою води  - плюс 76 градусів за Цельсієм !
       В часи Римської імперії тут було курортне місто  Пауталія , де лікувались воїни імперії. Крім терми тут був збудований ще храм Асклепія.
     2.   За вікіпедією Геродота, яка ще має назву "Історії " Дарій Перший коли йшов на Скіфію попав у подібне місце  у Фракії - книга 4: 89, 90, 91, 92  - пише про річку Теар, яка починається із 38 джерел холодної і горячої води...
      3.   Але дослідники до сьогодні не знайшли ріки Теар, ні тих 38 джерел !??
                 Очевидно, що тут Геродот свідомо перекрутив факти - Дарій Перший з військом таки був в нинішньому Кюстенділі. Але афінській верхівці і самому Геродоту не було приємно писати про цей факт, очевидно, що у Кюстенділі за дозволом Дарія підлеглі греки збудували храм  присвячений цій "персько-грецькій дружбі" !?
        У Національному музеї Ромунії зберігається плита на якій написано: "Дарій, великий цар, цар царів, цар країн, син Гістаспа, Ахеменіда збудував цей палац." - Е. В. Черненко   "Скифо-персидская война" Киев, Наукова думка, 1984, С.59 .
         Вірогідно Дарій розраховував, що коли він розгромить Скіфію і повернеться у свій палац в Кюстенділі зимувати, а на другий рік  покінчи з Елладою, з цією що ще залишилась вільною.
        Але Дарію довелося втікати з Скіфії, з Європи ще цього (519 р.до н.е.) року, а його європейський палац розгромило скіфське племя - агатірсів, яке проживало на теритррії нинішньої Ромунії. В якості трофею з Дарієвого палацу його напис і попав у Агатірсію !..
        Геологічні процеси , зокрема  термальних вод, є довготривалими і кілька  тисяч історичних років це для них ніщо....
        Залишки фундаментів, та інші палацвві речі з Європейського палацу Дарія Першого  потрібно шукати у Кюстенділі, у Болгарії...

4 коментарі:

  1. Яка багатогранна і захоплююча ця Авторська повість : в ній проявились знання історії з гарним літературним ухилом, геології, археології, географії, будівництва з виявленням залишків древніх фундаментів, мистецтвознавства та вікіпедієзнавства, ну і ще багата орієнтировка у скіфському плем'язнавстві ! Після цієї статті обов'язково мусить з'явитись бажання відвідати славетний Кюстенділ, що є в Болгарії - заради пошуку залишків древніх конструкцій палацу Дарія-1 !!!!...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Не розумію, що Ви маєте проти - теплої термальної, лікувальної води із Кюстонділа ????

      Видалити
  2. Я цього не казала. Просто мені не подобається лізти у ванну, якщо в ній якийсь відвідувач приймав лікування, навіть після її миття..Ось чому я ніде не користувалась загальними ваннами,та й не всім можна це робити....

    ВідповістиВидалити