вівторок, 13 грудня 2016 р.

Гончарівська сенсація.

Нові археологічні знахідки помалу руйнують застарілі уявлення про Скіфську історію.
Такою сенсаційною знахідкою, безсумніву, стало відкриття бронзоливарної майстерні раньоскіфського часу біля села Гончарівка Золочівського району Львівської області - Василем Ільчишиним з Інституту археології НАН України - про це зокрема повідомила львівська газета "Експрес" за 3 грудня 2016 року, Стаття : "Археологи виявили сенсаційну на наших землях знахідку".
Самозрозуміло, що виникає питання: А де ж власне проходила границя Скіфської держави , тут на наших землях ??
Відповідь на це питання ми можемо знайти в "Географії" Клавдія Птолемея, який описував границі Європейської Сарматії", яка очевидно займала колишні скіфські землі, книга 3, глава 5:
" Європейська Сарматія обмежується на півночі Сарматським океаном по Венедській затоці (Балтійське море)...
Із заходу Сарматія обмежується рікою Вістулою (Віслою), частиною Германії, яка лежить між її витоками і Сарматськими горами ..."
Тобто вся довжина ріки Вісли, від її верхів*їв до впадіння в Балтійське море слугувала границею між Скіфією і Германією !..
Але далеко на захід від Вісли в с. Віташков (Фаттерсфельд - по німецьки) є відомий скіфський золотий скарб, можливо це була могила якогось скіфського царя ?? Скарб нині зберігається в Німеччині.
Ну, а далі уважно читаємо самого Геродота книга 4, 51 :
" Отже, одна з рік Скіфії - це Істр. Далі за нею йде Тірас, який тече з півночі, витікаючи з великого озера, що відмежовує землю скіфів від землі неврів ...".
"Велике озеро2 - це нині Комарницькі болота, які мають до 5 метрів торфу, який, як відомо утворюється у тихій (озерній) воді !!!
По карті, по прямій, по дністровських болотах від міста Самбора до с. Києвець біля Роздолу буде рівно - 60 кілометрів. Озеро справді було "великим" !
Євстафій у коментарях до "Землеопису" Діонисія писав:
"... Зауваж, що "неврос" - молодий олень..." - С.128 "Українознавство" Київ, 1996 р.
На правому березі Великого озера починався лісовий карпатський край, де головною їжею для місцевого населення, очевидно, були дикі молоді олені, від яких воно і отримало свою назву - "неври". А на лівому березі проживали скіфи. Скіфи-землероби до самої Гончарівки і далі ...
Ще тут можна згадати Катерину Бунятян, яка висловила гіпотезу, що справжні кочівники виникли при розвитку землеробства, віділившись від нього ..
Хтось може згадає скіфську золоту сакральну річ, яка впала з неба скіфів у вигляді, зокрема - плуга !?:))) Геродот кн.4,5 ...

7 коментарів:

  1. НАЩАДКИ ДРЕВНІХ СКІФІВ.

    Ось я згадала аж 5 речей - думаю, що недаремно саме скіфам "з неба впали" /разом з метеоритами ?/ такі сакральні "золоті" (залізні чи залізовмістні, рудні) речі : спис, стріла, плуг, упряж биків і чаша !
    Що то за народ - скіфи (сармати) ? Звідки вони самі "впали" на Землю, загадкові, винахідливі і талановиті ?
    Небо, крім тих сакральних дарів, наділило їх також і неабияким розумом, щоби виплавити з небесних шматків металеве залізо і виготовити з нього ці вироби ! Поняття - "вироби"
    також містить свій відповідний сенс, такий як всеосяжне людське поняття !
    Всеосяжне людське поняття - це коли все-все в Світі пов'язано між собою, навіть без участі Часу…

    Щоби тривав твій рід на твоїй землі, її потрібно звільнити від усякої нечисті і непрошених ворогів, обробити плугом небес, і виростити золоте зерно для хліба твого життя .
    І тоді цей рід дасть початок твоєму майбутньому, що через тисячоліття явить націю справжніх українців … Які одного разу зберуться, сядуть за стіл, і піднявши свої чаші з золотим вином, вигукнуть по-скіфському : "Будьмо !!!"

    НБ 13.12. 2016.




    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Шановна - та Ви , просто - Поет з великої букви !!!!
      Справжні знання про Скіфію і скіфів - були дуже невигідні Російській імперії і Радянському Союзу !!! Адже в багатьох античних джерелах землі Скіфії поміщались між Дунаєм і Доном !!! А це практично землі України !!!

      Видалити
  2. За гіпотезею К. Бунятян кочівники виникли із інтенсивного розвитку землеробства, яке у нас було... і був і є ще Степ !! Свої кочівники виникли з місцевого населення плюс всілякі речі , які були спільними для багатьох народів Степу... Із "глибин Азії" ніхто не приходив сюди, бо не ті часи були в ранньозалізному часі !!

    ВідповістиВидалити
  3. Дякую за отриманий (від Вас !!!) комплімент , що лещить ! Ця моя "поезія" проявилась під впливом Вашої Творчості, від якої я завжди була в захваті ! А ще мене дуже вражає і підкорює багатий обсяг Ваших знань !

    ВідповістиВидалити
  4. Адміністратор блогу видалив цей коментар.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дуже вдячна Адміністраторові за видалення мого коментара !
      Бажаю Йому подальших успіхів !

      Видалити
  5. У липні 2018 року довелося повернутись до "Гончарівської сенсації...

    ВідповістиВидалити