вівторок, 6 грудня 2016 р.

Св. Климент про любов.

8 грудня є днем пам*яті святого Климента папи Римського, який був утоплений з якорем у Севастопольській    бухті, підлеглими римського імператора Траяна у 100 році від Різдва Христового.
Твердження, що це сталось у 101 році є помилковим. Траян почав важливу війну ранньою весною проти Дакії у 101 році, а до цього зробив "зачистку" Риму і імперії.
" Папа св. Климент Перший (91 - 100) поділив був місто Рим на сім округів і на кожну з них назначив нотаря, який би на своїй області пильно просліджував справи Мучеників" - "Пізнай свій обряд" Ню Йорк - Рим 1982, С. 34.
" В "Діяннях св. Климента" розказується, що він навернув високого римського урядника Сізінія, його жінку Теодору та чотириста  інших визначних людей. І це стало причиною його заслання імператором Траяном на Кримський півострів, разом з двома тисячами інших ісповідників " - "Українознавство" Київ 1996, С. 324 .
" Ще не минуло й року заслання, як наверненими будуються церкви числом 75 ..." - "Хроніка 2000" Випуск 33, С. 155.
Противники говорять, про неможливість 75 церков, але перші церковні громади збиралися у приватних будинках, то пізніше вже зводилися окремі церковні храми.
Так, як у всіх імперіях світу - страх і корупція були основою імперій, то цілком очевидно, що свю Климент, як людина із самого Риму, із великими там зв*язками і авторитетом, користувався у Криму  певними свободами і міг подорожувати по кримській землі і організовувати перші християнські громади на українських землях.
Місцева римська влада цього не могла заборонити, адже щоби повернутись у Рим, потрібно було сісти на корабель в якомусь кримському порту, який відправлявся в місто Рим  чи куди інше. І це була єдина дорога тоді, яка очевидно, непогано контролювалась тодішньою владою.
Климента тому було вбито у кінці осені, бо у зимовий період тодішнє античне судноплавство зупинялось. Про смерть Климента у Римі могли дізнатись лише весною 101 року, коли імперія вже вступила у війну з Дакією і діяв закон воєнного часу, який недозволяв якихось суспільних виступів і т.п.
В. М. Зубарь у своїй книзі "Таврика и Римская империя" Киев 2004, С. 170 подає карту (частину Криму) де були (стояли) за археологічними даними римські гарнізони: 1. Усть-Альмінське городище, 2. городище Альма-Кермен, 3. північна сторона нинішнього Севастополя, 4. Гераклійський півострів, 5. Балаклава, 6. гора Козацька, 7. Алуштінська долина, 8. Харакс ( .Ласточкіне гніздо), 9.  Херсонес (Севастополь) ...
Так, що св. Клименту було куди поїхати і де організовувати церкви. Очевидно, що він провідав тоді і міста тодішньої Боспорської держави із столицею Пантікапеєм ( Керч). У місті Феодосії, яка раніше входила до Боспорської держави в цитаделі є вежа Климента 1348 року ...
"На Нікейському соборі 325 року був єпископ Готії Теофіл.  З послання св. Івана Золотоустого знаємо, що  готи мали в Царгороді свій монастир. Крім Теофіла, на Нікейському соборі був ще єпископ Боспору Кадм.  Знаємо тепер про корсунських єпископів - св. Капітона (325р.) і св. Етерія, який був на  Другому соборі в Царгороді (381 р.)" -  "Святий Володимир Великий " 2012, С. 21 .
Готи-гети - так називали себе наші предки, а давні греки їх називали - скіфами. Але зараз існує помилкова думка, яка спирається тільки на вигадку Йордана, що готи прийшли із Скандінавії і є германським племенем !?.
Відома аксіома, що Церква є для людей !!! Щоби об8єднати сьогоднішні християнські церкви України потрібно, щоби науковці, дослідники створили своєрідну історико-християнську платформу (інформаційно-медійну на весь Світ), де будуть викладені із науковими коментарями усі факти про християнство в Україні. Адже багато цих фактів є для більшості людей невідомими !
Русь Володимир Великий хрестив у 1000 році ( Київ у 988 р.) і хрестив з допомогою мощей св. Климнта (його главою) .
Сьогоднішній Герб України - Тризуб - це є зображення якоря св. Климента, який тоді став  християнським символом...
Великий князь київськи1 Володимир, очевидно, мав ще титул - "кесаря", який був другим після "василевса" у тодішній владній ієрархії. - "София Киевская и ее создатели" Каменец-Подольский 2014, С. 185.
А те, що хрещення Русі Володимиром відбулося ще до поділу Церкви на католицьку і Православну - здається знають усі.
Тому майбутня Українська Християнська Церква може бути цілком незалежною, як від Риму, так і від Константинополя, при цьому поважаючи, усі церкви Світу ...
Сьогодні наша надія, віра і любов до України зазнає великих випробувань:
"Той, хто має любов у Христі, нехай виконує настанови Христові. Хто може пояснити узи любові Божої ? Хто здатний належно висловити велич милосердя Його. Незбагненною є височінь, на яку підносить любов. Любов єднає нас з Богом, любов покриває багато гріхів, любов усе приймає, усе довготерпить, у любові немає нічого низького, нічого гордого, любов не сприймає роз*єднання, любов не бунтує, любов усе чинить у згоді, у любові всі обранці Божі досягли досконалости, без любові нема нічого, угодного Богові.
У любові прийняв нас Господь, через любов, яку мав до нас Ісус Христос. Господь наш, з волі Божої, дав Свою кров задля нас, і його плоть - за нашу плоть, і душу - за наші душі." - "Перше послання святого Климента Римського до коринтян" , "Ранні Отці Церкви" Львів 2015, С. 95 .
Зображення Святого Климента папи є в Святій Софії у Києві.
У містечку Белз Львівської області була церква св. Климента, очевидно ще з часів Русі. Місто Белз тоді слугувало західними воротами Русі, через які проходили купці та різні посольства із заходу Європи ...
Є досить переконлива гіпотеза , про те, що св. Климент у Криму записав Євангеліє від Луки і почав писати Діяння святих апостолів, але 8 грудня ( за новим стилем) 100 року від Різдва Христового, зранку до нього прийшли посланці Першого Риму ...

14 коментарів:

  1. Дуже гарно. Особливо про Любов за висловленням Св. Климента через
    "Перше послання святого Климента Римського до коринтян" !!!
    Адже " без любові нема нічого, угодного Богові"....

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. А те, що сьогоднішній Тризуб - це Якір св. Климента Римського не так цікаво !??

      Видалити
  2. Чому ж, я коментувала раніше про це в іншому Вашому блозі..
    І не тільки про Тризуб, але й про найважливіший символ християнства - ХРЕСТ !!!

    ВідповістиВидалити
  3. А сьогодні, 14 лютого, на День Св. Валентина, стали дуже доречними вічні, незабутні і прекрасні слова Папи Климента Римського про Любов...

    ВідповістиВидалити
  4. Я пам'ятаю про цей День і Все, що з Ним пов'язано :

    "Незбагненною є височінь, на яку підносить любов. Любов єднає нас з Богом, любов покриває багато гріхів, любов усе приймає, усе довготерпить, у любові немає нічого низького, нічого гордого, любов не сприймає роз'єднання, любов не бунтує, любов усе чинить у згоді, у любові всі обранці Божі досягли досконалости, без любові нема нічого, угодного Богові...."

    ВідповістиВидалити
  5. Nadine Bardżyńska
    13:20 (27 минут назад)
    Від усвідомлення цієї видатної дати мені стає ще більш сумно ....

    ВідповістиВидалити