пʼятниця, 16 жовтня 2015 р.

Києву 5315 років .

Ніколи не думалося, що прийдеться писати про часи зааснування Києва-Самбатаса-Кізовії, але історичні факти склались в ось таку можливу конструкцію нашого минулого. Отож шановні, глянемо на цифри: звідкіля вони взялись, і як арифметично склали ймовірну кількість років нашій Столиці. Отож по-пунктам:
1. У 8213 р. до н.е. сталася так звана "Білінгенська катастрофа" - заламався Скандінавський льодовик і на наших землях трохи потеплішало - замість прильодовикової тундри появились холодні сосново-березові ліси  (Л. Залізняк 1994, С.61). Звичайно, що у цих лісах ще не було плюща, адже він виходець із субтропічних гірських лісів Євразії.
2. Є така наука  - палеоетноботаніка. Вона встановила, що неолітичні землероби, які прийшли з Ближнього Сходу до нас, принесли з собою такі перші одомашнені рослини: плінчасті пшениці: однозернянку і двозернянку, голозерновий і плінчатий ячмінь, а з бобових: горох,    чечевицю і віку ервілію. І сталося це в 5500-5000 рр. до н.е. (Г. Пашкевич 2002, С.286). Це початок Трипілля. Можливо тодішні "трипільці" принесли з собою щей розсаду плюща - цієї незвичайної для них рослини !? Можливо, плющ якимось природнім шляхом прийшов сам на праукраїнські землі ? Думається, що у майбутньому науковці на це питання знайдуть відповідь.
3. У 1996 році Старокиївська археологічна експедиція біля площі Львівської, що у Києві зробила розкопки на 1500 метрах квадратних, ну це приблизно чотирикутник із сторонами 30 на 50 метрів. Піврозкопу там займало укріплене поселення трипільської археологічної культури ! Датується це поселення 3400 - 3200 рр. до н.е. Загалом на нинішній території Києва знайдено 21 об*єкт трипільської археологічної культури .
Історична особливість "Львівської площі" в тому, що в часи Київської Русі тут були так звані Жидівські ворота, тобто тут йшла західна границя руського Києва ! Як пишуть науковці в цьому місці спостерігається "складний вузол фортифікаційних споруд" !
Найбільш вірогідно, що руські фортифікатори Києва тільки повторили в масштабі один до одного трипільських майстрів ?! І хоч оборонний трипільський рів був глибиною всього один метр і шириною 2,15 м, то скоріше всього цей рів маркував тогочасну міську територію Києва. Період трипільського Києва характеризувався "розквітом культури та розвитком протоміст. Розквіт гончарного ремесла, металобробки..." (Н.Б. Бурдо , М.Ю. Відейко  2008, С.74).
Прості сільські поселення можуть зватись - Вишневе, Зарічне, чи там Октябрьськоє :)), а от іменування міста, та щей столиці - це вже серйозна справа громади !
Відомо, що грецька мова найскоріше відокремилась від індоєвропейської мовної сім*ї, а це певною мірою говорить про  сиву давнину вживання нашими предками спільного слова із праеллінами - "кізовія" - "плющеносна", щодо первісної назви Києва - Кізовії !
Беремо середнє арифметичне від трипільського укріпленого поселення, що на Львівській площі, це буде 3300 років до н.е., добавляємо нашу еру - 2015 років.. . і  виходить - 5315 років Києву ! Все просто, ніяких махінацій !:))
Загалом, можна сказати, що насьогодні ми знаємо тодішню назву одного (першого) трипільського міста Кізовії-Києва !!!

10 коментарів:

  1. ГЕНІАЛЬНО ! ПРИГОЛОМШЛИВО ! НАДЗВИЧАЙНО !
    "Все просто, ніяких махінацій!",-- пише Автор в кінці своєї статті. Все просто?..
    Та ні, шановний Авторе, не зовсім просто, вірніше зовсім не просто ! Це Вам казати просто з висоти польоту Ваших неймовірних знань ! Адже на створення цього допису Вам знадобилось поперевертати величезний масив історичного матеріалу, шар за шаром, починаючи ще з Льодовикового періоду !…І дійти до такого надзвичайно "простого" висновку !!!
    А початок Трипілля ! Можливо, за моїм припущенням, то були часи легендарних царів: Кия, Щека, Хорива та Либіді (які вважаються засновниками стольного міста) ?!...І ось доречно, вчасно проведений археологічний розкоп в центрі Київа, біля Львівській площі, який відкрив Світу трипільські поселення, фортифікаційні споруди і зразки культурних цінностей! А якщо до геніальних авторських підрахунків додати ще часи створення Трипільських будівель і споруд, які розкрились в розкопі (можливо, і 1000 років), то результат віку Києва виявиться набагато більшим? Сподіваємось, за словами нашого Автора, що "у майбутнбому науковці на це питання знайдуть відповідь"!!! Почекаємо...


    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Легенда про Кия, Щека і Хорива - тільки повторює світову тенденцію про засновників (чогось): трьох або двох братів !!! Нічого особливого в ній немає !!!

      Видалити
  2. Так,особливого немає нічого, але хтось (хай навіть і ті брати!) мав розпочати на цьому місці будувати хоча би собі першу хатинку-землянку, бо край необхідно було десь укритись від непогоди ! Це і було заснуванням майбутнього Кіссовія (Києва)! Надіюсь, що на той час там вже потеплішало, і довкола буйно в'юнилися розкішні плющі - кіссиї, "кісси", мов гарні "поцілунки" природи...Згодом, вони обвили геть все навкруги, прикрашаючи собою (а також і скріпляючи) стіни всіх будівель і всю доокружну "інфраструктуру"! І мабуть від цих плющів-кіссів поселення стало зватись "Кіссовія"(Кізовія), яке поступово перетворилось в співзвучну назву "Київ"! Таким чином, могла відбутись така лінгвістична трансформація : Кіссовія - Кізовія - Кизів - Київ ! Ось такий хід моїх фантазійних думок, та хто зна, може вони й вірні ?!

    ВідповістиВидалити
  3. Только сейчас заметила в Вашем комментарии классный стилистический оборот:
    "мировая тенденция об учредителях" - такую версию в руськом варианте мне прислал е-мейл! По-украински, как и в Вашем блоге, этот оборот звучит совсем по-другому:"світова тенденція про засновників" ! Так что, Кий, Щек і Хорив оказались обыкновенными учредителями! Тогда, кто у них "спонсоры - МВФ ?

    ВідповістиВидалити
  4. Київські погарби були заселенні ще задовго до Трипілля і міфічних братів: Кия, Щ)ека і Хорива і їхньої сестри Либіді.
    Київ походить прямо від "кия" !!!

    ВідповістиВидалити
  5. А що, моя версія Вам не сподобалась про "плющівське" походження назви "Київ"- від "плющеносний - Кіссовія" - це ж саме Ваш первісний варіант! А Ви знову - від
    "кия" !!!

    ВідповістиВидалити
  6. Прошу не змішувати: кия з плющом !!!?:))

    ВідповістиВидалити
  7. Ну тоді зупинимось на "дорозі поцілунків"- Кіссові'і...

    ВідповістиВидалити