пʼятниця, 9 жовтня 2015 р.

Бопланова Бузечина - 2.

Бопланова Спеціальна карта України 1659 року має південну орієнтацію, тобто північ там знаходиться внизу. Карта складається із 8 великих аркушів, масштаб карти в 1 см - 4,5 км, підписи об*єктів зроблені латиною. Система умовних позначень для  Спеціальної карти складається з 28 знаків, для Генеральної - 18. "Рівень виконання карт Г. Боплана був надзвичайно високий" - цитата з передмови.
На Карті в межах Буського району вдалося науковцям ( і мені також - Т.Д.) знайти більше 20-и населених пунктів. За Показчиком подаю їх в алфавітному порядку:
1.Bahouczin  c.  -  с. Балучин
2.Bolozinow c.  -  с. Боложинів
3.Busc  місто -  місто Буськ
4.Busky  с.  -  околиці села Тур*я
5.Chatov с.  -  с. Хватів
6.Firleuowka  фортеця  -   с. Андріївка
7.Jeczonoce  с.  -  околиці с. Соколівка
8.Ikowicze  с.  -  с. Йосипівка
9.Kobyla  с.  -  околиці с. Боложинів
10.Krasne  с.  -  смт. Красне
11.Kunty  с.  -  с. Кути
12.Labaszou  с.  -  с. Лабач

13.Olesko  фортеця  -  смт. Олесько
14.Pitricze  с.  -  с. Петричі
15.Pokrowy  с.  -  околиці Олеська
16.Przewloczna  с.  -   с. Переволочна
17.Rakovka  с.  -  с. Брахівка (?)
18.Stolpin  с.  -  с. Стовпин
19.Toporow  місто  -  с. Топорів
20.Turcza  с.  -  с. Тур*я
21.Zakoma (recz)  с.  -  с. Закомар*я
22.Zydow   с.  -  с. Ожидів

Місто Буськ має ще в зображені трикутній прапорець - це значить, що у нашому мвсті був "суд для розгляду шляхетських справ".
Фортеця в Андріївці була у вигляді прямокутника, пропорції 1 до 2, і мала 6 земляних бастіонів (?), та ще невеличке укріплення. Вірогідно десь в архівах Польщі, України є опис, а можливо і креслення цієї фортеці.
Фортеця в Олеську була у вигляді п*ятикутника  і  "причеплиним" невеликим ще укріпленням (?). Олеська  фортеця фактично стоїть на березі великого озера, довжиною близько 4 км, з якого бере початок ріка Стир. У Геродота при описі Скіфії: Дністер і Південний Буг брали свій початок з "великих озер" - це може бути певним доказом цього  географічного феномену.
Через Буську землю йшов так званий "Громадський битий  шлях": від Бродів - Олесько - Петричі - Андріївка - Глиняни і далі до Львова. Цей шлях до Буська не вів. Очевидно на жителів села Петричі був покладений обов*язок тримати у справності міст через річку Західний Буг.
Між Буськом і Львовом по ліву сторону річки Полтви позначено лише один Яричів, як "слободку" - "колонію" - кружальце з хрестиком зверху.
Ліси тільки позначені на північ від Олеська. Відомий "Чорний шлях" -  "шлях татарських спустошень" по латині , проходив по "золочівських" горах, які нам видно за містом. Цими горами він тягнувся аж до Львова.
Ось так коротко проте, що є "бузецького" на Спеціальній карті Г.Боплана 1650 року.

Немає коментарів:

Дописати коментар