четвер, 8 жовтня 2015 р.

Бопланова Бузечина.

В неділю 11 жовтня 2015 року моє давнє містечко Буськ ( Бужеськ - давньоруська назва) буде святкувати День міста та 918 річницю від першої письмової згадки про нього.
До цього святкування хотілось би додати свою краєзнавчу розвідку про Буськ і Бузечину, як вони відображені на " Спеціальній карті України" Гійома Левассера де Боплана, яка була видана у Гданську в 1650 році. Здається цей важливий документ в історико-краєзнавчих дослідженнях про наш край ще не використовувався.
Гійом Боплан перебував на службі польського короля з 1630 - 1647 рр. в якості військового інженера, архітектора, а ще картографа. Найбільш відома його фортеця-палац у Підгірцях побудована разом з А. дель Аква. За проектами Боплана були збудовані  ще інші укріплення на території України.
У 1648 році вибухнула Визвольна війна українського народу проти Польщі. "Спеціальна карта України" - це фактично військова карта, перероблена із " Генеральної карти України" того ж автора (1648р.). Карту Боплан постійно вдосконалював, вносячи нові дані про населенні пункти, виправляв їх написання.
Досьогодні у світі відомо всього 12 карт "Спеціальної карти України", вони є у Польщі, Росії, Литві, Франції, Великобританії, Німечині та Швеції. Є думка, що всі варіанти карт України Боплана Генеральної і Спеціальної були лише "пробними відбитками", тобто Боплану не вдалося реалізувати повністю свій план щодо тих карт.
Тут доречі, варто згадати вислів: " Є таки Бог на землі !" У 1645 році Боплан одержав привілей польського короля Владислава на видання карти. У 1646 році помирає покровитель Боплана - С. Конєцпольський, його наступник М. Потоцький звільняє з невідомих причин  Боплана з служби у березні 1647 року. А у 1652 році помирає гравер Гондіус із яким співпрацював Боплан , усі матеріали гравера були конфісковані польським королем.
Добра, детальна, інформантивна військова карта була би чудовим помічником для пересування тодішніх військових загонів великою територією України. Саме такою і була карта Боплана, якби вона вийшла масовим тиражем, але Всевишній змилувався над українським народом, і не допустив цього !..
У 2000 році Національна Академія Наук України видала цю Бопланову "Спеціальну карту України" факсимільним виданням з Показчиками назв латинсько-українським і україно-латинським. Як писала в передмові до видання карти Марія Вавричин :" Джерелознавче значення карт України Г.Боплана для вивчення історії України середини 17 ст. безперечно велике".

Немає коментарів:

Дописати коментар