вівторок, 30 липня 2013 р.

Тісса-гети.

За Геродотом  4,22 і 123 народ тіссагети проживав на чотирьох ріках, які впадали в Азовське море6 Лік, Оар, Танаїд і Сіргій. Моє розшифрування тих рік таке: Кальміус, Берда, Дон і Сіверський Дінець . Крім того на Сіверському Дінці нині відомо науковцям 18 скіфських городищ - Т.Дишкант "Фальсифікація Скіфської історії Геродотом" Львів, Сполом 2011р., СС.16-17.
Учора ТСН  повідомила, що на Луганщині розкопаний металургійний завод 13-10 ст. до н.е. І науковці, зокрема Костянтин Красильников трохи здивовані тим фактом, адже вважається, що крім "диких" кочівників тут нічого не було більше.
Якщо глянути на стару карту поширення Чорноліської археологічної культури, то вона Лісостепом дотягувалася аж до сьогоднішнього Луганська! Чорноліська арх. культура є попередницею скіфської. А Стефан Візантійський у своїй "Етніці" писав, що "скіфи - фракійське плем*я". Страбон також повідомляв, що гети розмовляють на одній мові з фракійцями, як і даки. Гети - це власна назва тих народів, яких греки переважно  прозивали "скіфами".
Балкано-Карпатська металургійна провінція мала високорозвинуту металургію міді, а потім і заліза. І ці суперпередові технології із заходу були занесенні аж на Сіверський Дінець. Ще з Карпат була принесена назва нині Донецькому кряжу - Рипейські гори. На Буковині й досі говорять на невисокі гори - рипи.
Тож, тільки тепер подумалось, а чому гети - переселенці, із нинішнього Закарпаття, із басейну ріки Тиси не могли пронести в пам*яті про свою далеку ріку і назватись на новому місці і басейні Сіверського Дінця - тіссагетами ?? Крім того відоме дерево "тис", яке росте далеко не всюди, а в Карпатах росло і росте й досі.Деревина тиса дуже цінна і можливо назва ріки Тиса наклалось на назву цього дерева у пам*яті "тіссагетів"?..

Немає коментарів:

Дописати коментар