вівторок, 9 липня 2013 р.

Антична Білорусь.

Описуючи "Європейську Сарматію" Клавдій Птолемей про західну її границю пише так:" Із  заходу Сарматія обмежується рікою Вістулою (Віслою), частиною Германії, яка лежить між її витоками і Сарматськими горами". Ще він подає трохи координатних точок берега Балтійського моря. Щодо земель Білорусі, Литви, Латвії то вони авторові уявлялись, як "біла пляма" для тих часів. Але зовсім недавно відкривши, що фраза Геродота 4,53 "...Через 40 днів плавання до місцевості, яка називається Герр..." має пряме відношення до Дніпровського річкового шляху від білоруського міста Орша і далі в низ по Славуті - то можна вважати, що в даному випадку Геродот пише про білоруські землі ! Мені невідомо, чи є згадки інших античних авторів, які би мали пряме відношення до білоруських земель, але свідчення Геродота в даному випадку є дуже цінним.
Між білоруськими містами Оршею і Вітебськом по-карті близько 75 км. І якщо в античні часи ця місцевість використовувалась, як волок для транспортування річкових суден із Дніпра у Західну Двіну, то цілеспрямовані археологічні дослідження цього регіону можуть підтвердити, або спростувати цю досить таки цікаву гіпотезу.
За відомим білоруським нумізматом В.Н.Рябцевичем " О чем  рассказивают монети" Минск 1977, С.50 -  на той час були знайдені в Білорусі близько 2000 античних монет. Більшість тих монет складають срібні римські денарії 1-3 віків н.е. Це часи, якраз гострого протистояння між Сарматією-Скіфією і давнім Римом.
Наявність внутрішнього водного шляху у Сарматії по річках Дніпру і Двіні, а також тогочасних античних монет говорить, що в ці часи землі Білорусі не були якимось глухим, ведмежим кутком...

Немає коментарів:

Дописати коментар