неділя, 21 липня 2013 р.

Скіфські воєнні значки.

Живеш - дивуєшся ! На сайті (ucrаinarma) побачивши реконструкцію давньоримського прапора я висловив побажання побачити реконструкцію скіфського прапора-дракона, послався  при цьому на Арріана. Артем Папакін тут мені відповів, що : "У Арріана під "скіфами"  явно слід розуміти сарматів"?? Відомо, що у 136 р. н.е. римський імператор Адріан доручив Арріану скласти своєрідний підручник "Тактика". Ось і відповідна цитата з цієї неполітизованої книги 35,3: "  Скіфські воєнні значки являють собою драконів, які розвіюються на жердинах відповідної довжини.Вони зшиваються з кольорових шматків , причому голови і все тіло до самих хвостів робляться наподобі зміїних, як тільки можна страшніше уявити. Задум полягає ось в чому: Коли коні стоять струнко, видно тільки різнокольорові шматки, звисаючі до низу, але при рухові  вони від вітру надуваються так, що робляться дуже подібними до названих істот, а при швидкій їзді навіть видають свист. Ці значки не тільки своїм виглядом приносять задоволення чи страх, але вони корисні для того щоби розрізняти атакуючі загони." А ось ще одна цитата з цієї книги 4,7: "У римлян одні із вершників носять дротики і атакують на аланський і савроматський спосіб, інші же мають списи".
Навіщо Арріану щось було вигадувати, коли ця його книга "Тактика" була призначена для практичного навчання римлян військової справи ?!
Це викривлення Скіфської історії мені вдалося навіть знайти в сучасного українського воєнного історика Валерія Грицюка, який написав цілу, багато ілюстровану книгу під назвою "Військо скіфів" Київ-Чернівці 2009 р.(296 сторінок) на С.83 цей факт умістився всього у двох реченнях: "Автор 2 ст. н.е. Арріан згадував про скіфські воєнні значки на довгих жердинаж, що застосовувались для управління підрозділами в бою. Застосування значків на довгих жердинах більш відомо у сарматів, проте не виключається можливість використання їх скіфами, про що знаходимо натяки і у Геродота"...
У поета Гая Флака 1 ст. н.е. згадано, що "... сам Колакс (Колаксай) зібрав повітряних драконів" і тут В.В.Латишев дається наукове пояснення:" ... зображення драконів в якості воєнних значків і емблем  у скіфів твердо зафіксовано античною традицією... Під впливом скіфів подібні драконові зображення були прийняті в перському, парфянському і накінець римському війську, де були навіть спеціальні драконарії...".
Укладачі німецького "Словаря античности" Москва 1989 Йоханнес Ірмшер і Рената Йоне не зовсім правильно зрозуміли зображення "дракона" на відомій колоні Траяна. Цього дракона тримають даки, "який був наповненний теплим повітрям"?? - С.193. На цій сторінці є зображення цього дракона. А на С.111-112 згадуються дракони-прапори прийняті Траяном.
Як бачимо давній російсько-радянський негативізм щей досі панує по відношенню до Скіфської історії! Бо Первісна Скіфія за Геродотом в основному займала землі від Дунаю до Дону і тому Історія Скіфії - це фактично яскрава сторінка Історії давньої України!!! Майже ті ж самі землі займала і Європейська Сарматія за Клавдієм Птолемеєм!

6 коментарів:

  1. цікавий матеріал..... Української історії.

    ВідповістиВидалити
  2. Ці дивні прапори-дракони мабуть, з'явились в скіфів із азійських земель, звідки вони були принесені мабуть ще монголоїдними племенами диких найдревніших темних Часів... А Вам не доводилось зустрічатись в історії з якимись подібними явищами чи племенами ?? Що, або хто, були - ДО СКІФІВ ?

    ВідповістиВидалити
  3. А чому Ви недовіряєте творчому мисленню предків ???
    Що в тих прапорах дивного ???
    Для війни саме раз...

    ВідповістиВидалити
  4. Дивне в прапорах те, що вони були зроблені в формі драконів, зовсім не типовими для європейських чи скіфських народів; ці дракони - суто азіатське явище, навіть і в наші часи (там і зараз повсюди зображені дракони - незалежно від назви країни). Але там вони символізують не війну, не зло, а добро : мир, добробут, багатство, процвітання ... Це Вам тема для роздумів !!!

    ВідповістиВидалити
  5. А поєднання змія-дракона Ви чули ???? І це тема не для роздумів, а пошуків !!!

    ВідповістиВидалити
  6. Мабуть, вже знайшла це Поєднання...холодне таке, і не зігрієш Його - тепла не любить !?

    ВідповістиВидалити