середа, 3 травня 2017 р.

Проект: Дуліби.

Сьогодні в Україні є 6 (шість) сіл із назвою - Дуліби, ось їх список:
1. с. Дуліби Турійського району Волинської області
2. с. Дуліби Гощанського району Рівненської області
3. с. Дуліби Бучацького району Тернопільської області
4. с. Дуляби Бережанського району Тернопільської області
5. с. Дуліби Жидачівського району Львівської області
6. с. Дуліби Стрийського району Львівської області.
У Стрийських Дулібах учора ( 2 травня 2017 р.)  автор (Т.Д.) мав нагоду побувати і ось сьогодні подаю для усіх людей, які цікавляться Історією ймовірний План по вивченню великої Дулібської проблеми. Ця проблема полягає в тому, що більшість істориків вважає, що існував "дулібський союз племен" - Вісник Інституту археології. Вип. 1. Львів: ЛНУ ім. І. Франка, 2006 , стор. 46-56.
У своїй невеликій книжечці Т. Дишкант "Походження Русі" Львів, Сполом, 2009, стор. 6-7 я доказую інше, ось кілька цитат з неї:
" Дослідникам з історичних джерел відомі: чеські, хорутанські і моравські Дуліби. Ще як бачимо за Літописом Руським дуліби були і руські, і проживали вони на Західному Бугу...
З Етимологічного словника української мови відомо: дулей - місце для сторожових собак при овечій отарі, дулеу - великий кудлатий  собака, сторожовий пес, це слово збереглося у молдавській мові. Отож Дуліби не були окремим племенем, а були окремим прошарком людей, які проживали у поселеннях, які розташовувалися на важливих перевалах, переправах, дорогах ...
Можливо Дуліби - це був всеслов*янський елемент життя ранніх слов*я. В часи Великоморавської держави, а потім Чеського князівства якась частина земель західноукраїнських входила до їх складу, і дулібські поселення були заселенні і створенні вихідцями з цих земель ?.."
Глянувши на детальні географічні карти ще тоді було зрозуміло, що Дуліби Стрийські, Турійські і Бучацькі охороняли карпатський перевал і дві річкові переправи - відповідно.
І тільки недавно, розглядаючи детально географічні карти, стало зрозуміло, що три інших Дулібських українських сіл: Гощанські, Бережанські і Жидачівські знаходяться і сьогодні на границях між областями України !? Проблема розмежування земель, територій така ж давня, як і саме заселення людбми цієї землі ...
На прикладі Бучачцьких Дулібів добре видно, що цей населенний пункт був поставлений на чужій території. Крім Стрийських Дулібів - таке можна сказати і про чотири інших сіл. Тобто, таким чином ми можемо досить точно окреслити, де проходила границя між Великоморавською (Чеською) державою у нас. Так, як ця держава організаційно тоді була сильнішою, то могла поставити свої прикордонно-поштові пункти на чужій території.
Сьогодні археологічна наука, якщо є якийсь масовий давній предмет (кераміка, зброя, прикраси) і розроблена хронологія - то може з точністю до 10  (десяти років) визначити, час його створення.
При достатніх археологічних  дослідженнях Дулібських українських сіл можна досить точно буде встановити час встановлення тут кордонів Великоморавської держави.
Всі ці висновки можуть грунтовно доповнити - етнографічні, мовознавчі, топонімічні роботи і вивчення місцевої кухні, як у самих селах Дулібів, так і у сусідніх селах для порівняння.
Тут роботи не на один рік для Національної Академії Наук України. І щоби Академія взялася за цю роботу потрібно, щоб активна частина українського суспільства переконала Академію це зробити. При сьогоднішніх різноманітніх засобах зв*язку це зробити буде не так вже й важко.
Таким чином буде розв*язана одна з великих проблем Слов*янознавства, і в Історію України буде вписано не одну сторінку, а цілих шість сторінок правдивого Минулого ...
Крім того за знайденими дулібськими артефактами час заснування цих сіл можна буде прицняти за основу !!!.
доповнення від 14 травня 2017 року.
Враховуючи індоєвропейську спільність майже всіх європейських мов і спільне походження коренів "дул-тул", у англійські мові, яка має багато архаїзмів є слово " toll ", яке має  такі значення: 1. мито, 2. право стягувати мито. Варто тут ще згадати українське слово - "тулитися".
Адже тодішні "дулібські"  контрольно-пропускні і поштові пункти збирали із в*їзджаючих і можливо з виїзджаючих мито, а самі "тулилися" до краю держави, чи регіону держави...

7 коментарів:

  1. Важлива вся ця робота ! Важливе й гарне слово "тулитись" !

    ВідповістиВидалити
  2. Давно колись щось до чогось притулилось - а з часом нова держава утворилась ...
    Давно колись Хтось до Когось притулився - але з часом щось
    не сумістилось ... і нічого не створилось !!!
    Висновок : Треба було щільніше тулитись.

    ВідповістиВидалити
  3. Сердечніше треба було тулитися :))

    ВідповістиВидалити
  4. Мабуть, в тому місці немає серця ....

    ВідповістиВидалити