пʼятниця, 14 квітня 2017 р.

до Дня міста Кам*янець-Подільського.

В кінці травня місто з багатющою історією - Кам*янець-Подільськ святкує свій День народження.
Рівно  двадцять років тому 17 травня 1997 року газета "Кам*янець-Подільський вісник" опублікувала мою статтю під назвою "Кам*янцю-Подільському 1890 років !?". Отож на сьогодні цьому місту за моєю версією буде вже - 1910 років від заснування (побудови) ! Для кращого розуміння ситуації справжнім любителям Історії Кам*янець-Подільського варто дістати копію моєї іншої статті - дослідження - "Пошуки Вібантаваріуму", яка друкувалась у чернівецькій газеті "Час" за 2, 9 і 23 травня 1997 року. Найпростіше це зробити у бібліотеці Чернівецького університету.
Недавно до рук мені потрапила книга, і я її навіть купив, заради статті у ній про Кам*янець-Подільський.
Написав її якийсь невідомий Яків Гордієнко і називається вона : "50 нарисів з українського примарознавства" Київ "Дуліби" 2014 рік видання. Про Кам*янець-Подільський там йдеться на сторінках 59-64. Нарис має підзаголовок - "Кам*янець-Подільський заснували даки або римляни у 2 ст. нашої ери". У цьому нарисі Яків Гордієнко фактично зібрав чи дали йому усі відомі антинаукові гіпотези, тези, припущення, догадки, які заперечують античний початок міста Кам*янець-Подільського. Отож спростуємо брехню (науково-популярну і пр.):
1. Ретроградам неподобаються аналізи будівельних розчинів, які були зроблені під керівництвом Пламенських, які були взяті із наявних споруд шановного Кам*янця-Подільського.
"В процесі дослідження будівельних розчинів було відібрано 64 зразки 10-и споруд ..." -  Є.Пламеницька, О. Пламеницька "Фортечний міст Кам*янець-Подільського: хронологічна і типологічна атрибуція" - це стаття із щорічника "Архітектурна спадщина України" 1995, 2 номер, С. 32 .
Шановні противники здорового глузду, як щось хочете заперечити відомим архітекторам-реставраторам ?? То, візміть привселюдно аналізи будівельних розчинів із споруд Кам*янця-Подільського, зробіть такий же аналіз , проб аналізів має бути більше 64 штук. І тоді із своїми результатами давайте щось вагоме заперечувати, а Ваше словесне заперечення - це далеко не мішки з цементом носити...
2. Ось, згаданими архітекторами-реставраторами було знайдено 6 (шість) подібностей між мостом зображеним на колоні Траяна у Римі і Кам*янець-Подільським мостом (Замковим, Фортечним, Турецьким) ! Хочете щось заперечити - то шукаєте у давній Дакії міст чи його руїни, які мають аж 7 (сім) подібностей до мосту, що зображений на Трояновій колоні у Римі. Якщо нічого не знаходите, то йдете просто лісом, або Мостом і не озираєтесь...
3.Тридцять років  свого життя на дослідження Змійових валів віддав математик А.С. Бугай "Змієві вали" Київ 2011р., 276 сторінок така книга. Завдяки тому, що при спорудженні цих валів використовували деревину, то радіовуглицевим аналізом вдалося встановити, що Змієві вали будували з 2 ст. до н.е. до 7 ст. н.е.
Для дослідження Траянових валів на Одещині, Поділлі, Буковині такого великого ентузіаста не знайшлося. Цілком вірогідно, що творці Траянового валу на Одещині деревини не використовували - бо це степовий регіон... Тому одиничні, короткочасні дослідження Траянових валів не можуть заперечити, що якусь частину Траянових валів збудував таки Марк Ульпій Траян - римський імператор.
4.Яків Гордієнко С. 63 посилається на книгу Бронштена В. Клавдій Птолемей. М. 1988. По "Географії" Клавдія Птолемея я написав три книги, які можна знайти у бібліотеках  наукових: Києва, Львова, Одеси, Харкова і Чернівців. Але загалом, в цілому проблема "Географії" Клавдія Птолемея й досі не вирішена і нерозв*язана !..
5.Яків Гордієнко С.63-64 : "Очевидне використання римської системи вимірів при плануванні старої частини Кам*янця теж не є підтвердженням "дако-римської" концепції: "відомо, що європейські будівельники користувалися римськими мірами і послуговувалися римською технологією мурування аж до 17 ст..."  Це йде посилання на І. Гарнагу, якого я ще у 1997 році спростовував у своїй статті - "Кам*янецю-Подільському 1890 років !?":
"Іще Гарнага твердить, що римський спосіб будівництва кам*яних споруд використовувався і в пізніші часи. Можливо. Але таке твердження не може заперечити римського часу спорудження самого мосту". Крапка.......

2 коментарі:

  1. Цілком згодна з поглядами Автора данної статті на римський класичний спосіб будівництва ! Хочу сказати, що древньоримські архітектори, взагалі для всього Світу, були передвісниками Архітектури, як частини світового мистецтва, всієї існуючої забудови !!!!

    ВідповістиВидалити
  2. Перекручуввання і брехня про Кам,янець-Подільськ...

    ВідповістиВидалити