субота, 15 квітня 2017 р.

Частина 2: до Дня міста Кам*янець-Подільського.

6. На сторінці 62 Яків Гордієнко подає карту, яка називається "Розташування Кам*янець-Подільського відносно території Римської імперії" і пише "... і проходила вона кілометрів на триста південніше Кам*янця" !?
Шановні, та читайте вдумливо і критично будь яку Історію, та огляньтесь кругом: гляньте на наш час: Придністров*я від найближчого кордону Третьоримської держави (РФ), якщо міряти прямо по карті України, знаходиться на віддалі - 500 з гаком кілометрів, і що ?
У давні часи Рим мав такі країни: як напівзалежні від нього, залежні, союзницькі, нейтрально-прихильні... Нині хіба якось інакше у міжнародній політиці ??
На батьківщині мого батька (Сокальський район Львівської області) є невеличке село Ромош. Село особливе тим, що і зараз знаходиться на границі між Львівською і Волинською областями, і у давні часи було границею. Тут відомі такі археологічні культури, як культура лійчастого посуду, шнурової кераміки, вельбарської, давньоруської, скіфської, стжижевської, ранніх слов*ян і липицька археологічна культура.Остання - це та археологічна культура, яку не бажають згадувати мостові ретрогради.  А липицька археологічна культура - це і є ті ж розшукувані ними даки-переселенці.  Ромош по-прямій від Кам*янець-Подільського знаходиться на віддалі 265 кілометрів, це найпівнічніша точка куди тоді проникли даки-переселенці ! Дані про с. Ромош взяті із "Списка пам*яток стародавньої історії Львівської області" Склав І. Михальчишин, Львів 1993, С. 45.
7. На закінчення поставимо тавро, що би було видно - хто є хто !:))
Ось у Кам*янець-Подільську О.М. Завальнюк і О.Б. Комарніцький була випущена книга "Кам*янець-Подільський: історія і сучасність", 2011 рік, де автори на на сторінці 10 цитують Т. Дишканта (тобто мене): "В поселенні на півострові могли проживати місцеві піддані Риму, жителі, які на свій посуд ставили тавро, що його зроблено в Римі."
Увага !!! А тепер правильна, достовірна цитата із статті Тараса Дишканта "Кам*янець-Подільському 1890 років": "В поселенні на півострові могли проживати, просто місцеві, піддані Риму, жителі, які на свій посуд не ставили клейма, що його зроблено у Римі."
Але це ще не все ! - як говорилося колись у рекламі.
У Списку використаних джерел згаданої книги, початок С.116, на С. 118 шановні автори замінили мою фамілію на фамілію Дашкевича Я.Р. !? Тобто кінці у воду - Смотрича !? А що, як брехати і перекручувати - то на повну катушку ...
А тепер доповнена новими аргументами моя версія (гіпотеза) щодо часу побудови Замкового мосту у Кам*янець-Подільську:
В ході Другої Дакійської війни 105-106 рр. н.е. римський імператор Траян із своїм військом дійшов аж до крутих берегів ріки Смотрича - притоки Дністра. Побачивши унікальний кам*яний острів на р. Смотричі римський імператор разом із своїм архітектором Аполлодором Дамаським вирішив здивувати, вразити місцевих жителів технологічною могутністю Римської імперії. Аполлодор збудував тут міст, зробив розбивку римського табору на Смотричанському острові....
Подібну тактику настрахати варварів робив ще Гай Юлій Цезар, який всього за 10 днів збудував із своїм військом дерев*яний міст через Рейн ! - "Записки Юлія Цезаря про Гальську війну" книга 4,18 .
Поки римляни будували кам*яний міст на Смотричі і табір, до них підійшло військо сарматів-аорсів на чолі з царем Інісмеєм, щоби помогти місцевим боротися проти Першого Риму.. Очевидно, відбулося  кілька битв, що й сам Інісмей героїчно загинув... і був похований біля нинішнього села Пороги Ямпольського району Вінницької області. Могилу царя було знайдено у 1984 році Б.І. Лобаєм.
На території Івано-Франківської області, а також Тернопільської відомі сарматські могильники тих часів: сс. Острівець, Кіселів та Буряківка, цілком очевидно, що тут були поховані воїни Інісмея...
А потім, було підписано, щось на кшталт античних Мінських домовленостей, утворено НовоРимію, римське військо відійшло у Дакію, а на наших землях залишились керувати даки-переселенці (липицька археологічна культура), які насипали Траянові вали за підказкою римських інженерів для захисту захоплених земель.
Отож, Замковий міст у Кам*янець_Подільську потребує свого дальнішого , грунтовного дослідження - адже це унікальна річ, на весь Світ !!!
Можливо про дослідженні Мосту віднайдуться якісь давньоримські кам*яні чи бронзові письмові свідчення про римську назву міста на Смотричі, яке почав будувати знаменитий римський імператор - Траян ! Я все сказав !!!:)))
  краєзнавець  Тарас Дишкант ....

Немає коментарів:

Дописати коментар