пʼятниця, 11 листопада 2016 р.

Золочів та Г. Боплан.

Гійом Левассер Боплан ( 1600-1675 рр.) військовий інженер, картограф. У 1650 році вайшла його Спеціальна карта України, на якій назва нинішнього міста Золочів Львівської області написана - Seloczow ....Zarwanacza, Sasow, Sckarawa.Останні три назви населених пунктів є тогочасними і близькими сусідами Золочева, це для того, щоб розуміти, що Боплан букви "с" і "з" розрізняв...
Автор (Т.Д.) користується Спеціальною картою України 1650 р., яка була перевидана в Україні у 2000 рокі Київ-Львів НАН України.
В Додатку до Карти науковці пишуть, що ця Карта має чотири варіанти, що кожен новий варіант зазнавав доповнень, а в правописі назв Боплан робив виправлення (С.7).
Зокрема на 8 аркуші Карти де зображено Золочів і Львів було виявлено "159 нових об*єктів і 62 виправлення правопису назв" - С.7.
Особливості військових карт, особливо чужих територій полягає в тому, щоби точно передати-написати назву якогось важливого об*єкта (міста, річки, замку), так як його називає місцеве населення.
Адже при пересуванні чужих військових підрозділів, розвідників, шпигунів і т.п. місцеве населення легко може виявити ворогів , збити їх з правильного шляху чи посприяти їхньому захопленні-знищенню...
Сполонізована назва Золочева на Карті 1570 р. 2Польща в описі її кордонів і місцевостей Вацлава Гродського" - написана - Sloczow .
Дослідникам відомо, що у будівництві фортець в Бродах (1630-1635 рр.)  і фортеці-палацу в Підгірцях ( 1635-1640 рр.) приймав участь г. Боплан. На Спеціальній карті України - Золочів зображений, як укріплене місто ! Навіть, якщо Боплан не приймав прямої участі в будівництві золочівських укріплень, то як спеціаліст він тут бував, очевидно не раз ююю і знав, як місцеве населення (українці) називає своє місто - Зелочів (Селочів) !!!
Словотворече слово тут - "зело" - зелень, зелена трава (перше його значення)  в українській мові.
Місто Золочів знаходиться біля північних схилів Подільської височини. В посушливу погоду схили височини вигоряли до жовто-білого кольору, а річка Золочівка (Зелочівка), яка завжди поповнювалась місцевими джерельними водами - буяла зеленю! Особливо це кидалось в очі, коли стояти на найвищій точці гірського схилу (село Вороняки) і всю місцевість, і саме місто Золочів видно, як на долоні ...
Отож, найбільш ймовірно, що нинішня назва міста Золочева походить від річки Золочівки, правильна назва річки - Зелочівка, від слова - "зело" - зелень, зелена трава.
Ось, давньоруська назва Буська - Бужеськ! Буськ - це сполонізована за багато років назва міста, яка не відповідає загальним правилам української мови, але це таке ...

3 коментарі:

  1. Є ще одне значення слова"зело" - "вельми", знаєте про таке "?

    ВідповістиВидалити
  2. И ещё: "зело" – (определение, наречие) то же, что "очень",
    "зело" - (существительное) - старинное название
    8-й буквы кириллицы,
    "зело" - в значении "зелень", наверное стало
    словом "зелье".

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую за підказки ! Але перше значення слова - зело - зелений, буйна зелень в українській мові і далі за порядком...

      Видалити