вівторок, 8 листопада 2016 р.

9 листопада - День української писемності та мови.

Найперша письмова згадка про письмовий текст, який був написаний на території нинішніх земель України можна вважати повідомлення перського історика, грецького походження Ктесія Кнідського.
Це повідомлення відноситься до Другої Скіфо-Перської війни 519 (512) р. до н.е.. Напочатку цієї війни Дарій Перший володар великої перської  імперії наказав каподокійському сатрапу Аріарамну здійснити напад на скіфські землі і захопити людей там. Що і було зроблено.
У відповідь на це скіфський цар Скіфарб "у гніві написав Дарію зухвалого листа, і йому була дана така ж відповідь". Після чого Дарій почав похід проти Скіфії. - Е.В. Черненко " Скифо-персидская война" Киев 1984, С. 81 .
Ім*я "скіфарх" - дослідники пояснюють, що тут помилка, взято титул скіфського царя за імя.
Ще тут постає питання: А якою мовою був написаний той  Лист скіфського царя Скіфарба-Ідантірса ???
Так, як грецьке населення причорноморських і приазовських міст входили до складу великої Скіфської держави - то очевидно, що цей Лист був перекладений на  тодішню грецьку мову, щоби його могли зрозуміти у канцелярії Дарія.
У 530 р. до н.е. скіфо-масагетська цариця Томіра  на Південому Кавказі вщент розгромила 200-тисячне військо  Кіра Великого, то найбільш вірогідно, що цей Лист був написаний "скіфською" мовою    в грецькій транскрипції і такими ж буквами.
Хитруватий скіфофоб Геродот насьогодні таки переконав більшість науковців, що скіфи були "іраномовним народом", вихідцями із глибин Азії !??
Але Стефан Візантійський писав, що "Скіфи - фракійське племя..." - "Українознавство. хрестоматія" Київ  1996, С.113 .
А ось, що пише "Словарь античности" складений німецькими авторами: Йоханнесом  Ирмшером та Ренатою Йоне, С. 616 , що за " виключенням кілької географічних назв та імен зовсім не збереглося письмових текстів фракійської мови". !?..
Отож пройшло всього 2535 років за історичними даними, як був написаний письмовий текст на землях України і  цілком , очевидно, що він написаний давньою українською мовою.
Як бачимо роботи українським історикам та мовознавцям є ще багато...

5 коментарів:

  1. Вітаю з Днем української писемності та мови ! Можливо, ці поняття
    започатковані ще у Европейській Скіфії, а скіфська мова - є стародавньою україською !?

    ВідповістиВидалити
  2. Та ні - просто хотілося б щось побачити з того в натурі - якісь археї
    чи артефакти з розкопів ...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Пораджу Вам шановна пошукати в мережі статтю "Бавнонська Скіфія" - це мовознавчо-географічна розкопка !!!!

      Видалити
    2. Шукала - але не знайшла ! Чи Ви не відтворите вдруге у Вашому блозі саме цю статтю з назвою "Бавнонська Скіфія" ? Дуже цікавлюсь стародавньою скіфською мовою чи доказами походження від неї української, краще - з додаванням матеріалів із "мовознавчо-географічної розкопки" !!!!

      Видалити