вівторок, 31 травня 2016 р.

Курцій Руф та Македонія.

Сиджу, значить читаю товстенну книгу, на обложці якої з-заду написано: "Історія Європейської цивілізації. Рим." - сучасний підручник історії Європи, в якому представлена повна картина політичного, військового та культурного світу Стародавнього  Риму..." - видана вона була у 2012 році за редакцією Умберто Еко, а 2015 у Харкові "Фоліо" видало її український переклад. Перекладачі з італійської: Л.Д. Ципоренко, Г.В. Рудницька, О.С. Гавенко, Ю.В. Григоренко, В.О. Пшоняк, О. В. Сминтини, Д.В. Кіосака.
А ось в розділі Література, який написала Донателла Пуліга, я зупинився на сторінці 827: "Курцій Руф: шлях александрійського міфу у західній історії". Останнє речення цього параграфу:  " Отже    у процесі створення міфу про Александра, праця Курція мала важливе значення." Чесно кажучи, я  це речення не розумію !? Якщо коротко: міф - це щось вигадане і неправдиве, правда ж ?. Але ж , особа македонського царя Олександра і його діяння в цілому не можуть рахуватись міфом !? Переглядаю цей параграф ще і ще раз - може тут    не зовсім правильний переклад ??
Але у цьому параграфі є ще одне речення про книгу Курція Руфа: "... з походів Александра (від 333 р. до н.е. та до його смерті у 323 р. до н.е.), тобто це одна коротка, але начинена завоюваннями притча написана, як епопея".
Читаю "Словник літературознавчих термінів" Київ 1971, С.339: "Притча - старовинна назва повчальних алегоричних оповідань про людське життя з яскраво висловленою мораллю". С.14: " Алегорія - інакомовлення... Алегоричність найперше з*явилася в казках про тварин ..."
Складається таке враження, що життя македонського царя Александра хочуть втиснути в рамки банального міфу, притчи !?
Ще Донателла на С.823 пише: " В помилковому напрямі подається історія Александра  Великого пера невідомого Курція Руфа (але Александр не був забутий, він залишається взірцем усіх наступних імператорів".
Курцій Руф жив приблизно в 1 ст. н.е. і написав латинською мовою "Історію Александра Македонського", написав правдиво, але вже тоді у Римській імперії панував культ "доброго героя" в образі О. Македонського...
Нинішні дослідники звинувачують  Курція Руфа в "помилкованому напрямі", зокрема, що він багато вигадав описуючи життя  О.Македонського, що його книга має багато помилок, зокрема географічних ??
Незрозуміло, навіщо Курцію Руфу потрібно було щось вигадувати й так про карколомне життя цього македонського царя ?
Ось Плутарх пише "Александр та Цезар ", 46 : "Тут начебто, прибула до Александра амазонка, принаймі так розповідає багато письменників, зокрема Клітарх, Полікліт, Онесікріт, Антіген та Істр, але Арістобул, секретар Александра - Харет, Птолемей, Антіклід, Філон з Фів, Філіп з Теангели, Гекатей з Еретрії, Філіп з Халкіди і Дурід із Самосу ..." (пишуть інакше).
Отож вибирати матеріал Курцію було в кого !
Ми не знаємо скільки спотворень внесли різні редактори до книги Курція Руфа ?? Ось для прикладу кн.9,1,44: "Володар Фракії Зопоріон загинув із всім своїм військом в часи походу проти гетір від раптової грози і бурі." (Зопоріон - полководець Александра Великого ). Насправді за іншими античними авторами - Зопоріона військо було розбито під стінами скіфської Ольвії разом із скіфами і ольвіополітами...
Зараз у світі триває дискусія: чи були македонці - еллінами ??
Прихильники, того, що давні македонці були окремим народом від еллінів (греків) посилаються, зокрема, на Курція Руфа кн.6,9: "Коли цар, зосереджено подивився на нього й запитав: "Судити тебе будуть македонці, я запитую, чи будеш ти говорити з ними на їх рідній мові ?". Тут йдеться про допит заколотника Філота -  Олександром Македонським. А у вікіпедії це пояснюють, що "Курцій вигадав ефектні сцени , намагаючись написати скоріше художній твір ніж історичний трактат".??
У Курція Руфа, абсолютно не було ніякої потреби, щось вигадувати у житті ммакедонського царя, у нього скоріше була проблема - віднайти більш правдиві описи, епізоди із життя царя...
Якщо давні македонці були окремим народом, то нинішні македонці є слов*янським народом, а це значить, що їх предки були прапраслов*янаами!..
То значить, слова Донателли про Олександра Македонського у вище згадуваному Підручнику, тільки підтверджують цей висновок !..
До речі українського перекладу Курція Руфа здається ще й досі немає !?

6 коментарів:

  1. Шановний Авторе, а чому Ви так фамільярно звертаєтесь до "літераторки" Д. Пуліги і запросто, як добру знайому, називаєте її по імені: Донателла !? Пробачьте, що зауважую не за темою. Але цей факт виглядає вкрай незвичайно для серйозної статті ! І зло бере, як не більше !!! Такі "спеціалісти" цього не достойні аж ніяк !!!!
    А Ваша стаття і дійсно дуже серйозна ! За моєю думкою, сучасні науковці просто "підставляють" стародавніх корифеєв від історії, спотворюючи і перекручуючи їхні багатозначні історичні твори, не дивлячись на Іх всесвітнє визнання і значення для науки! Для чого вони це роблять ? Щоби піднестись над людським натовпом своєю "компетенцієй", яка і гроша ломаного не коштує, адже ці безграмотні "дослідники" майже повсюдно виявляють помилкові і хибні думки про ті чи інші історичні події, чим викривляють справжній хід Історії ! А подібні на Донателлу Пулігу"літератори" є навіть дуже шкідливими для
    науки, де їм зовсім не повинно бути місця !!!

    ВідповістиВидалити
  2. Ім*я і прізвище - Донателла Пуліга вказано у Книзі про Рим !? Тай ім*я таке незвичне для нашого краю, а як до неї ще звертатись - там її наукових звань не вказано...
    Але вникаючи в цю тему, я зауважив, що в Римській імперії був ще великий пласт грецької літератури, авторів - зокрема того ж Плутарха, який навіть не згадується у Книзі, адже ще він був великим чиновником Імперії ??? А пані професорка Донателла вивчає і навчає тільки латинську мову і літературу, але це невідображає всю аультурну спадщину Давнього Риму !? Хоч Ви її так скритикували, що аж шкода стало...

    ВідповістиВидалити
  3. На жаль, Вам її шкода... А ось мені - ні !

    ВідповістиВидалити
  4. А звертатись до неї просто : "пані Пуліга" -
    навіть не вказуючи, що вона професор !
    Це ше нічого не доводить: звання - не знання !!!

    ВідповістиВидалити