пʼятниця, 27 травня 2016 р.

загадка Замкового мосту.

У статті йдеться про Замковий міст у славному Кам*янець-Подільську, який ще має назви: Турецький, Фортечний. Загадка того Мосту полягає в тому, що українські архітектори Є.Пламеницька та О.Пламеницька ще 1985 року висунули гіпотезу про те, що його         будували давні римляни !?
Головними критиками цієї гіпотези виступили І.Винокур та М.Петров, які твердять, що "немає історичних і археологічних свідчень про функціонування мосту" в ці давні часи .
Їх навіть не переконало те, що О.Пламеницька знайшла 6 (шість) подібностей між мостом зображеним на відомій колоні Траяна у Римі і Замковим у Кам*янець-Подільську !? - стаття-дослідження у ж-лі "Пам*ятки України" - К., 1999,4 О.Пламеницька "Кам*янець-Подільськ - місто на периферії Римської імперії" С.50 .
Ні вони, ні інші історики покищо не спростували ні одного пункту того Порівняння мостів !?
Міст античний є, а ось античних руїн, великого культурного шару часів античності на території Кам*янець-Подільського немає !?? І це справді загадка Історії ...
Отож, відгадка цього феномену: У Другій Дакійській війні 105-106 р. н.е. римський імператор Траян завоював Дакію і з своїм військом добрався до берегів Смотричу. Щоби показати цивілізаційну могутність Римської імперії у 107 році тут був збудований міст над Смотричем римлянами, за римськими технологіями, який і попав потім на колону Траяна. Керував, як відомо усіма будівельними проектами Траяна його архітектор - Аполлодор Дамаський. Отож Міст ще може отримати назву  "Аполлодора".
Далі напрочуд розумний Траян зрозумів (очевидно сармати йому це гарно пояснили), що тримати усі тільки-но завойомані землі Рим не зможе прямо і відступив у Дакію. Тому й античного міста (римських часів) на землях Кам*янець-Подільського просто немає !..
Римська імперія проводила політику "романізації" на завойованих землях: будувала тут суспільні будівлі, театри, цирки, водоводи, порти, дороги...
В інеті є велика стаття із фотографіями документів Ігоря Зелениці , із промовистою назвою: "Хроніка знищення Кам*янець-Подільського  Замкового мосту" у двох частинах.
Щоби спростувати масові помилкові погляди українських істориків на історію Замкового мосту у Кам*янець-Подільському та на тогочасну історію даного регіону - потрібно Замковий міст розкрити, всебічно його дослідити до кінця і зберегти його, як унікальну пам*ятку нашої та світової Історії !!!
Бо смішно читати у вікіпедії, що Замковий міст належить до "семи чудес Кам*янець-Подільського" !?:))
А ще потрібна багаторічна державна програма по вивченню "Траянових валів", які є у таких областях України , як Одеська, Чернівецька, Хмельницька та Тернопільська... Чи мав, чи не мав якесь відношення римський імператор Траян до "своїх" валів покищо нікому достовірно невідомо !..

8 коментарів:

  1. Після такої розміркованної авторської роботи читач поринає в роздуми про те, як великий Рим закінчив і припинив свої завойовницькі часи, опинившись у даному випадку на кам'янець-подільському порозі скіфо-сарматських теренів. Адже римським завойовникам саме в подібних місцях стала напрочуд зрозумілою беззаперечна безнадійність, непотрібність і даремність всього їхнього заміру і планів умисного захвату чужої землі. Хоча римляни і збудували тут міст (мабуть, для себе !), всежтаки вони отримали велику поразку, можливо навіть без військових дій, адже зрозуміли, що цей народ не можна перемогти , бо то були предки українців !!!
    А ще - підтримую дуже потрібну пропозицію пана Т. Дишканта про дослідження і збереження Замкового Моста і Траянових Валів !!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую за такий великий коментар. Військові дій таки відбувались серйозні: Біля села Пороги була знайдена могила сарматського царя Інісмея тих часів, його батько чи дядько карбував золоті монети в Ольвії і країна звалась Аорсія... Просто той археологічний матеріал ще не пов*язують із Траяном і його військом. Ще є поховання у Подністров*ї сакрматів - також тих часів, очевидно вони протистояли римським легіонам....

      Видалити
  2. Пане Тарасе, Ваші знання бентежать і викликають великий захват своєю
    наповненностю і різносторонністю !!! Спасибі Вам за ці Ваші здібності, включно із багатою пам'яттю, а також за цікаві роз'яснення щодо цієі' теми !

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, пані Надіє, за оцінку моєї праці !!! Ще можктк подивитись мій пост-статтейку під назвою : "Аорсія в боротьбі з першим Римом" -- dovgastorona3.blogspot.com---de to tat ^))

      Видалити
  3. На жаль, я не знайшла вказану Вами статтю "Аорсія..."! Якщо можна, дайте посилання на неї.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Наберіть в гуглі назву статті і вона вилізе: "Аорсія в боротьбі з першим Римом" !? Ще там є адрес мого блогу -???

      Видалити
    2. Відповідь дивіться в е-мейлі !

      Видалити