четвер, 12 травня 2016 р.

Касьянівщина.

Вчора ще раз уважно переглянув велике інтерв*ю українського історика Георгія Касьянова, яке він дав "Українській правді" 7 травня 2016 року. Переглянув його біографію в гуглі. Народився він 1961 року у Челябінську, був у Гарварді, Кембріджі, пише і видає книги, з 2009 року працює у Вільному університеті Берліна...
Здавалось, що у цього історика немає ніяких причин для спотворення, для перекручування, для гальмування поступу української історичної науки ?? Але ...
1. На питання коресподента, що для нього є декомунізація відповідає : "... Зазвичай цей процес включав відкриття архівів спецслужб, у деяких країнах - люстрацію, топографічні перейменування...  перегляд історії ... що комунізм був неприродним явищем ..." ?
Справедливе повернення до давніх історичних назв міст, сіл, вулиць в Україні історик називає "топографічними перейменуваннями - типу, ну якась там "географічна фігня" !?
Як на німецьких землях будували "природній комунізм" і його протилежність Касьянов успішно може там запросто дослідити, але для цього треба чесно  попрацювати ... А щоби наочно побачити природність і неприродність сучасного комунізму - хай поїде на інший край Євразії у Північну і Південну Кореї... і порівняє.
2. "Як громадянин вважаю, що в цьому процесі (декомунізації) робиться дуже багато помилок ... "
Як історик, як громадянин для підкріплення цих своїх слів (висновків, тверджень) Касьянов має би подати хоча би Список помилок декомунізації, але того Списку немає !?? "Дуже багато" - це не мало !??
3. "Україна була одним з будівничих цієї радянської імперіїююю"
Тобто Касьянов заперечує цілий період української історії - "Визвольні змагання 1914-1920 роках в Україні" ??
4. "... імперії були інкубаторами нації".
Пам*ятаємо, як у цьому Інкубаторі хотіли штучно вивести новий, без історичної пам*яті №совєтський народ". Зараз там експерементують і творять "Побєдобєсіє"
5. "Я, наприклад, не вважаю Бандеру загальнонаціональним символом, здатним викликати повагу усіх, та й видатним діячем ..."
Активних людей, як боролись здавна за Незалежність України - вороги називали: мазепинцями, петлюровцями, бандерівцями. В другій половині літа 2014 року коли перемога над проросійськими терористами на Сході України була вже близько у німецьких  прихильників Кремля здали нерви... і вони 17 серпня 2014 року у Мюнхені зруйнували хрест на могилі Степана Бандери.
6. "Люди, які є ініціаторами декомунізації, своїми діями дуже нагадують комсомольських активістів".
Не зрозуміло, як будівники комунізму і тодішньої Імперії (комсомольські активісти) викликають у Касьянова негативну оцінку ??
7. "Україна виникла в межах Української Радянської Соціалістичної Республіки..."
А звідки взялася УРСР і чого це коштувало українському народу - думаю Касьянов це прекрасно знає, але його кремлівські куратори потребують зовсім іншого (брехливого) тверження !
8. "Архіви делікатна справа. В Польщі були скандали... те саме було в Чехії, Німеччині..." 
Заперечити важливість архівів ніякий історик не може, бо це буде сильний удар по його репутації, це  буде справжній скандал, де будуть давати оцінку його альма-матері !!
9. "У вищих навчальних закладах не потрібний курс історії України..."
Що таке перехідний період - усі знають, і що він затягнувся в Україні також усім відомо.
10. В останньому реченні інтерв*ю Касьянов говорить, що терміни "Друга світова (війна)" і "Велика вітчизняна" можуть стати "яблуком роздору" !?
Справді таке може статись, якщо брехати, замовчувати і перекручувати історичні факти...

Немає коментарів:

Дописати коментар