понеділок, 22 лютого 2016 р.

Святослав: останній вікінг чи перший запорожець !?

Вчора одна дівчина в одній мережі виставила малюнок одного московита, як виглядав великий  київський князь Святослав. На малюнку в повний ріст стоїть чоловік, тримає два двохметрові весла,       підперезаний невеликим мечем, взутий у щось подібне на лапті, а на голові у нього козацький оселедець, ще вуса, одяг подібний на селянський позаминулого століття. Тобто повна профанація образу нашого князя !? З опису цього князя мені на пам*ять приходить, що у Святослава мають бути сині очі і сережка (кульчик) у вусі, але нічого подібного на малюнку не видно, зовсім .
Переглядаю свої книги і тут вилізає цікавий факт ! Але все по-порядку.
Повний словесний опис князя Святослава знаходжу у перекладача "Літопису Руського" Київ 1989, С. 41 Леоніда Махновця, який він помістив у коментарях до Літопису:
"2. Грецький історик Лев Діакон, який сам бачив руського князя Святослава, залишив опис зовнішності цього руського князя: " На вигляд він був таким: середній на зріст, ні надто високий, ні надто малий, з густими бровами, з голубими очима, з рівним носом, з голеною головою і з густим довгим волоссям, що висіло на верхній губі. Голова в нього була зовсім гола, і лише на одному її боці висіло пасмо волосся, що означало знатність роду: шия товста, плечі широкі і весь стан досить стрункий. Він виглядав похмурим і суворим. В одному вусі висіла в нього золота сережка , прикрашена двома перлами з рубіном, вставленим між ними. Одіж на ньому була біла, яка нічим, окрім чистоти, не відрізнялась від одягу інших".
Михайло Грушевський у своїй "Історії України-Руси" т. 1, С. 307 також подає опис Святослава, але опис золотої сережки не подає ?? Крім того в "Показчику імен і річей" до Святослава - сторінки 307 невказано !? Але описуючи життя Святослава СС. 458-477, напочатку опису М. Грушевський пише таке: "Се чистий запорожець на київськім столі"!
А в "Іменнику болгарських ханів" пишеться таке: "Ці (перші) п*ять князів, правили у князівстві по той бік Дунаю 515 років з обстриженими (поголеними) головами". - "Хрестоматія з історії західних та південних слов*ян" Київ 2011, С. 44 .
Під керіництвом П.П. Толочка у 1995 році у двох книгах був написаний підручник для студентів : "Давня історія України" Київ 1995, С. 105 тут пишуть таке про Святослава:
"Візантієць Лев Діакон залишив словесний портрет князя. Він був середній на зріст, кирпатий, вусатий, мав кошлаті брови і світло-сині очі. На голеній голові залишилось тільки пасмо волосся, а у вусі блищала золота сережка" ??
В кінці згадуваної книги толочківці ще подають "Коротке зведення писемних джерел про слов*ян" СС. 198-205, але там не знайшлося місця унікальному письмовому портрету князя Святослава ???
Відповідь на таке непросте питання я знайшов у іншій книзі , авторства Толочків П.П. і О.П. (батько і син) - "Київська Русь" 1998, С. 94: "Ця знаменита сцена містить єдиний відомий словесний портрет Святослава, щодо автентичності якого, втім існують сумніви". Отак, шановні любителі української Історії !? Але Толочки не пишуть: хто і чому сумнівається в описі Святослава, очевидно, що ті "сумніви", якщо вони і є, то на них стидно посилатись серйозним науковцям ...
Та на тій  же сторінці    (С.94) вони в коментарі подають цей унікальний опис князя Святослава і в цілому його називають "Останній вікінг" - СС. 87-96 . Ось і все !!! Толочки ховають такі цікаві кінці у воду холодного Балтійського моря !
Хоча за найпростішими правилами і законами науки вони мали б подати усі переконливі версії щодо правдивості описаного портрета князя Святослава у своїй книзі, адже це далеко не перша книга на дану тему ...
Тому, шановні читачі, Ви тепер знаєте, чому Ви так погано знаєте грандіозну і незвичайну нашу Історію !:))
 

3 коментарі:

  1. Цей коментар разом із портретом Князя Святослава я подала на Вашій сторінці у ФБ... Звідти поки ще стрічка не "уповзла", можна було би зробити копію разом з картинкою. Шкода, що в Вашому блозі ця функція не відтворюється. Для себе (в своєму ONE NOTE) я встигла все закопіювати - я завжди це роблю із багатьма Вашими роботами (разом з моїми відгуками)...

    Князь Святослав - справжній Українець !

    Волошки синіють на полі битви.... Тільки-но закінчилась бійка із заклятим ворогом : ще пилюка не уляглась, ще схвильована Княжа дружина тримає зброю наголо...
    Але Княже взуття (прообраз майбутніх військових чобіт) не топтатиме тих ніжних волошок, що залишились серед кількох билинок жита... Княжа поза і погляд говорять, що він їх клятвено захищатиме, як І свою рідну землю - землю майбутньої України !

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Тепер переважно : бійка буває між хлопчаками і випившими ....

      Видалити
  2. ДА ? а я і не знала! Дякую за суттєве зауваження ! Я ще тільки вивчаю українську ... і роблю багато помилок, прошу пана.

    ВідповістиВидалити