вівторок, 26 січня 2016 р.

"Дніпрові камени" .

Камени - давньоіталійські музи. Як пише упорядник В.В. Яременко у вступній статті до "Українська поезія першої половини 17 ст." Київ 1988, С. 14:
"Дніпрові камени" - це ренесансна за характером, гуманістична за ідейним спрямуванням староукраїнська поема, написана латинською мовою Іваном (Яном) Домбровським. Про автора твору якихось ширших документальних відомостей поки ще не маємо ...".
Поема присвячена Богуславу Радошовському- Бокші (роду Семиковичів) який став київським єпископом у 1618 році руських домініканів, а в наступному році , очевидно, поема була надрукована.
На полях поеми "Дніпрові камени" автор Іван Домбровський ще понаписував історичні коментарі, назвав праці істориків ! Ось призвіща істориків (С.16): Зонар, Луїтпрандус, Прокопій Кесарійський, Волантернус, Кромер, Сабеллі, Длугош, Стрийковський .
В поемі згадуються князі часів Київської Русі: Кий, Аскольд і Дір, Ольга, Володимир, Святослав, Ярополк, Володимир, Всеволод, Мономах, Данило та інші, далі князі Острозькі, географічна номенклатура і навіть Рифейські гори (нині Донецький кряж) !!!
Крім того Домбровський згадує такі народи, які раніше жили на наших землях: гетів, скіфів, сарматів. Пише, що Київ був заснований 430 року Києм  !
Згадує, "Томиріс Кіру життя вкоротила" . Кір Великий творець Перської імперії, Томиріс - скіфська цариця... Але сьогоднішні наші дослідники  майже не згадують цього імені у своїх працях !??
"Дніпрові камени"  це є своєрідний паспорт, історичний документ (навіть на ті часи), що засвідчує давність руського (українського) народу  в тодішній латиномовній, науковій  Західній Європі !!!
Так, як у поемі згадується чимало руських князів, то про Бужськ (Буськ), як колишню княжу столицю у ці часи добре знали ! А звідси можна зробити висновок, що костел і монастир отців-домініканців (руських) Внебовзяття Пресвятої Діви Марії був заснований у 1608 році у Буську зовсім не випадково !
Польська верхівка, захопивши землі Галицько-Волинського князівства, хотіла, щоби той факт підтвердити щей у історичній науковій сфері .Руські домінікани виступили проти того !
У 1651 році  Богдан Хмельницький зліквідував київських  домініканів (руських)... Коротка історія руських домінікан очевидно, ще потребує   вивчення нашими дослідниками цього непростого часу !..
У 1886 році офіційно розгорнула у Буську діяльність читальня "Просвіти", серед її активних членів-засновників зустрічаємо і Юліана Домбровського !? - І.Савчин " Буськ у вирі століть"  Львів 1996, С. 74 . З родинного боку моєї матері також є Домбровські ??.
Можливо їх предок Іван Домбровський і написав "Дніпрові камени" !?

7 коментарів:

  1. Шановний Авторе ! Чи може так бути, що назва поеми "Дніпрові камени" якимось чином пов'язана із назвою Дніпрових кам'яних порогів, які в ті часи знаходились нижче по течії Дніпра
    біля теперішніх міст на Дніпрі - Дніпропетровська і Запоріжжя ? Це питання виникає тому, що більше ніде немає вихіду назовні ріки Дніпро подібних кам'яних масивів.
    Мені прийшлась довподоби ця Ваша пізнавальна оповідь, і я вірю, що Януш Домбровський таки був одним з Ваших далеких предків, адже Ви, як і Він, займаєтесь історієй, а це захоплення - то прийшло до Вас як родовий спадок від знаного вченого-історика !
    І це є шляхетний спадок ! Ось відтепер Ви займіться ще й пошуками-розслідуваннями по встановленню своєго родового древа!
    Хоча би заради цієї поеми, та вірогідно, що вона була не єдиною. Бачите, Ян Домбровський писав, що саме Кий був засновником Києва!
    Після цього твердження Ви вже не маєте проти нього ніяких заперечень ? А пам'ятаєте, які вони були у нас з Вами щодо виникнення Києва ?
    Думаю, Вам потрібно починати передусім із знайомством з роботами упорядника В.Яременко ближче, адже прийшов Час ! Бажаю успіхів !!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Камени - це загальоновідома річ !!!! Дякую за такий Ваш великий коментар !

      Видалити
  2. Великий ? Розмір тут не має значення, головне - зміст ! Тільки ось здається, і зміст Вам теж не підходить ! Ви хоч прочитайте, там є зерно !

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Все підходить, зерна знайшли, Яременка прочитали, а дальше хай працюють літературні інститути, кафедри і пр. НАН України - не буду у них відбирати хліб з маслом !?:))

      Видалити
    2. Так я ж казала про Ваш початок розвідувальної роботи щодо пошуку родовіду Домбровських, прочитайте ще раз мій "великий" коментар !!!!!

      Видалити
  3. Чи змінилось щось за цей час щодо пошуку родовіда Домбровських ? Або "застигло мов драглі"? У Вас мусить виникнути неабияке особисте зацікавлення !!!

    ВідповістиВидалити
  4. Нічого особистого !:)) Серйозно....

    ВідповістиВидалити