вівторок, 25 серпня 2015 р.

Юлій Цезар та Україна.

Згадаємо, хто ж такий Юлій Цезар ?! Римський політичний діяч, полководець. Народився 13 липня 100 р., убитий у Римі 15 березня 44 р. до н.е. В 65 р. відновив пам*ятники Марію. 63 став понтифіком. 62 р. керував провінцією Іспанія. З 59 р. консул. В 58-51 рр. завоював Галлію (нині Франція), два рази переправлявся через Рейни і два рази висаджувався у Британії. 10 січня 49 року перейшов ріку Рубікон і почав воювати проти Помпея, недавнього союзника, переміг його 9 серпня 48 р. 2 серпня 47 року до н.е. переміг боспорського царя Фарнака. 45 р. переміг синів Помпея.
Провів чимало реформ, був письменником, до нашого часу збереглися його "Записи про галльську війну". Убитий в Римському сенаті, ніби за те, що хотів стати царем ??
Плутарх у "Цезарі" п.58 розповідає про серйозну підготовку Юлія до великого походу на Парфію, Скіфію, сусідів Германії, саму Германію і через Галлію мав би повернутись до Італії, щоб "римська держава з усіх боків межувала з Океаном".  Похід мав початись ранньою весною 44 року до н.е....
Клавдій Птолемей у своїй "Географії" подає координати вівтарів О.Македонського і Ю.Цезаря на землях Європейської Сарматії і "Стовпів Олександра" (Ельхотово) на єдиній дорозі, що вела на Хрестовий перевал через Кавказ.
І тільки недавно подумалось, що до усіх цих речей міг бути причепний сам Юлій Цезар !.. Перебуваючи у складі якогось  римського науково-картографічного-податковаго загону - він міг провідати землі Північного Кавказу і нинішьої Східної України. Юлій в цьому загоні міг бути на посаді  якогось скромного писаря, філософа, письменника. Для успішного свого походу на Скіфію Цезар сам проїхав, пройшов ці землі, через які збирався пройти із своїм військом. Хто би там на краю Ойкумени (м. Свердловськ Луганської області) міг би поставити вівтар Цезарю - тільки він сам !! Плутарх у "Цезарі"  п.38 описує, як Цезар в рабському одязі в ролі раба на кораблі вибрався із скрутного становища. ,Отож перевтілення для Юлія не було би складним !
Раніше автор (Т.Д.) не міг зрозуміти, чому вівтарі Македонського, зокрема Амміан Марцеліан поміщає "на лісистих берегах Борисфена (Дніпра)" ?? Вівтар О.Македонського знаходився на південь від нинішнього міста Дружківка Донецьої області. Це досить "відкрите місце", дальше дорога до р. Дніпра йде залісненим і безпечним берегом р. Самари і її притоки Бика. Тобто вибір місця Вівтаря Олександра був наперед продуманим !
В усті ріки Самара з самарського лісу можна було збудувати дерев*яний міст через Дніпро для переправи юлієвого війська. Так, як це він збудував міст за 10 днів через Рейн - "Записи ..." кн.4,17 ....
Далі, очевидно, Юлій Цезар прибув в район нинішнього Запоріжжя, де був відомий брід через Дніпро, далі вийшов на побережжя Азовського моря, і з Кремнів-Бердянська морем (для економії часу) повернувся в ,Малу Азію, де залишив своє військо... На зимовий період античне мореплавство зупинялось. Юлій Цезар мав час з серпня по грудень 47 р. до н.е., щоб оглянути чужі землі перед своїм походом на Скіфію ...

2 коментарі:

  1. Здравствуйте, шановний пан Дішкант.
    Мене звуть В`ячеслав, я живу у Одесі.
    Зараз я почав працювати над дісертаціей по темі античності Півні́чного Причорномо́р'я.
    Мене дуже зацікавили Ваші висновки про маяк Неоптолема.
    Чи є у Вас публікації на цю тему?
    З повагою В`ячеслав Сичов

    ВідповістиВидалити
  2. Усе велике підвладне тільки суто великим! Поважаю Юлія Цезаря за Його неординарність, несподіваність, раптові рішення, а також за незбориме геніальне мишлення. Дякувати Авторові, з яким я цілком розділяю міркування про можливість здійснення Цезаревих походів скіфськими, тепер Українськими землями, я з повагою ставлюсь також і до сміливих авторських висновків щодо подорожжі Імператора дуже знайомими багатьом із нас шляхами!

    ВідповістиВидалити