неділя, 23 серпня 2015 р.

до Дня державного прапора України .

Печатка Дарія Першого. (перемоги наших предків).
В кінці минулого століття (19ст.) графом Олексієм Бобринським в одному з курганів (м. Сміла Черкаської області) раніше пограбованому, була знайдена циліндрична печатка з халцедону. Висота циліндра - 30 мм, діаметр - 12 мм, довжина відбитку - 40 мм.
На печатці зображено коня, який біжить вправо, хвіст піднятий високо, на рівень хребта, на коні сідло, під конем проведена риска, яка, ймовірно, символізує землю. Над конем, як пише Онайко Н.А. зображено "емблему ассирійського крилатого божища . Іонійський центр, кінець У-!У ст. до н.е." - "Античний імпорт у Придніпров*ї й Побужжі в У!!- У ст. до н.е." Москва 1966, С.70. "Ассирійське крилате божище - Ахуромазда, як вважає Ж. Дюшен-Гіймен, Дарій у царському пантеоні поміняв Мітру - великого бога Кіра на Ахуромазду" - С.332 "Культура й економіка Стародавнього Ірану" М.А.Дандамаєв, В.Г. Луконін, Москва 1980.
Ксенофонт пише, що печать перського царя по одним джерелам є царським портретом, по другим - портрет перського царя Кіра, по третім - зображення коня Дарія, дякуючи якому він досяг царської влади" - Ксенофонт "Грецька історія" Ленінград, 1935.
Крім того є відомий відбиток печатки Дарія Першого, де зображена колісниця, в ній Дарій з луком, лев поранений стрілами, над ними Ахурамазда - цей сюжет розміщений між двома пальмами і зліва є три рядки клинопису - С.515 Авдієв "Історія Стародавнього Сходу" Москва 1953.
Цілком можливо, що ця смілянська печатку належала Дарію Першому, йому ж доводилось два рази вириватись із пастки (скіфів), а потім ще скіфи гнались за ним, аж до Босфору Фракійського.
 ...фрагмент із статті-дослідження  "Низка гіпотез до Скіфо-перської війни. (історична увертюра до українського буття)." - газета "Голос нації" за 1994 рік. м. Львів.

2 коментарі:

  1. ...Якось дивовижно деякі стародавні події пов'язані між собою в історії, особливо
    дивує недружелюбний зв'язок між такими далекими народами, як скіфи і перси, а також їхні неодноразові зіткнення... А Вас це теж дивує? Чи вже ні?

    ВідповістиВидалити
  2. Мене більше дивує любов еллінів до персів. Ксенофонт написав роман про Кіра Великого...

    ВідповістиВидалити