субота, 22 серпня 2015 р.

Бердянський метеорит.

Таку назву має невеликий розділ із моєї статті-дослідження : "Гатило (вирвані сторінки нашої історії).", яка друкувалася у львівській газеті "Голос нації" на початку 1995 року.
Бердянський метеорит.
Весною 1993 року довелось студіювати книги про метеорити. Це спричинило до більш детального розгляду легенди про походження скіфів, записаної Геродотом (!У.5) . У Таргітая було три сини  - Ліпоксай, Арпоксай і наймолодший - Колаксай. У ту пору, як вони жили, "впало з неба на землю золоте знаряддя: плуг, ярмо, двохстороння сокира і чаша. Побачив це старший син і швидко пішов взяти, але як наблизився, золото почало горіти. Він перелякався..." Потім спробував середульший взяти, але йому не вдалося, вдалось це зробити наймолодшому і він став царем над іншими. Цікавий момент легенди, що речі металеві (золоті) просто впали з неба, без будь-якої божої дії ...
Як відомо, в ті часи з неба могли падати на землю тільки метеорити. Відомо два основних види метеоритів - залізні і кам*яні. Всі вони, пролітаючи через земну атмосферу в залежності від матеріалу і маси тіла, нагріваються до температури кількох сотень градусів. Всі зміни відбиваються на кристалічній перебудові кори метеориту. При падінні метеорити створюють шум. У тиху погоду вдень вони залишають слід у повітрі (дим). Кожний метеорит дістає назву від географічного пункту, де був знайдений.
Бердянський (хондрит) кам*яний метеорит був знайдений в скіфському кургані у 1843 році в німецькій колонії Шенфільд Осипенківського району Запорізької області.
Температура поверхневого нагріву становила 400 градусів Цельсія, вага метеориту - 2,365 кг., розміри - 14 х 9,5 х 8 см. Зараз він  знаходиться в Тюбінгенському університеті (Німеччина) -- ( В.П. Семененко "Метеорити Украини", Киев 1987 :, А.Н. Заварницкий, Л.Г. Кваша "Метеорити СССР", Москва 1952 г.).
Коли гепнувся Бердянський метеорит, було це помічено скіфами, які і зібрались біля нього. Серед них були три царські сини. Старший присів, щоби взяти в руки космічного посланця... і попік собі долоню. З середнім сином сталось те ж саме.
Лише, коли метеорит достатньо охолов - його в руки взяв наймолодший. Ця легенда не є дуже давньою - скіфи мусіли знати про залізо, щоб в метеориті побачити метал, який ( за міфологічним трафаретом) став золотим. Спочатку залізні предмети були дорожчі від золота. Кам*яні метеорити подібні до залізної руди.

3 коментарі:

  1. После прочтения этой статьи, нахожусь под большим впечатлением! Когда Автор рассказал о скифском мифе (о трёх сыновьях царя Таргитая), мне вспомнилась другая Его работа о поражении персидского царя Дария во 2-ой Скифо-персидской войне, когда только увиденная персами скифская загадка заставила Дария бежать посреди ночи ! А ведь увидел он тот "золотой" плуг( по Ферекиду), который упал с неба, т.е. метеорит ! Так что некоторые метеориты напрямую участвовали в создании истории древних скифов ! Поддерживаю авторскую очень удачную мысль об огромном значении упавших с неба метеоритов, которые стали для наших предков, "золотыми", хотя в действительности были прообразом появления у людей железа! Железа, которое произвело настоящую историческую культурную революцию в развитии всего человечества! Да, этот металл действительно стал золотым! Огромное спасибо Автору за эту важнейшую, познавательную и интереснейшую статью !!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, стільки всього написаного, що добавити щось важливе просто не можливо. Якось ось так !!!

      Видалити
    2. Так і не потрібно нічого добавляти - Ви все сказали своєю прекрасною статтєю !

      Видалити